Cei doi președinți au făcut aceste comentarii pe 7 decembrie, în timp ce se adresau separat unor organizații pentru drepturile omului.
Putin, care i-a întâlnit pe reprezentanții Consiliului său pentru Drepturile Omului în cadrul unei reuniuni televizate, a declarat că „operațiunea militară specială” ar putea continua mult timp și a numit anexarea de către Rusia a unei părți din teritoriile Ucrainei o realizare majoră a operațiunii.
### Vezi și... ### Analiză | Armata rusă nu mai sperie Vestul prin tehnicile sale brutale. A rămas coruptă și învechită„Desigur, ar putea fi un proces de lungă durată", a declarat Putin la aproximativ nouă luni și jumătate după ce a ordonat invazia.
Putin a promis „să lupte în mod constant pentru interesele” Rusiei și „să ne protejăm folosind toate mijloacele disponibile” și a reluat afirmația că nu a avut altă opțiune decât să trimită trupe în Ucraina.
Putin a descris câștigurile terestre ca fiind „un rezultat semnificativ pentru Rusia”, menționând că Marea Azov „a devenit marea internă a Rusiei” și a amintit cum a luptat țarul Petru cel Mare pentru a avea acces la ea.
Rusia a capturat portul Mariupol din Marea Azov în luna mai, după un asediu de aproape trei luni al orașului. În septembrie, Putin a anexat ilegal patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk - chiar dacă trupele lui nu le controlau în totalitate. Rusia a confiscat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.
Un război de supraviețuire
Ucraina a reușit să recucerească unele teritorii, inclusiv orașul Herson și întregul mal drept al regiunii Herson, după retragerea forțelor rusești luna trecută.
Zelenski, care s-a adresat Fundației Robert F. Kennedy pentru Drepturile Omului, a declarat că forțele ucrainene au eliberat 1888 de localități de sub ocupația rusă până în prezent în timpul luptelor. Războiul s-a transformat într-un război pentru supraviețuire, a spus el.
„Sute dintre orașele și satele noastre au fost pur și simplu arse până la temelii din cauza loviturilor rusești", a spus el. "Am reușit deja să eliberăm 1.888 de așezări de sub ocupație. Dar aproape la fel de multe orașe și sate ucrainene rămân sub ocupație. Iar acest lucru înseamnă că acum soarta a milioane de oameni este decisă pe câmpul de luptă din Ucraina.”
El a subliniat că Ucraina nu va lăsa „niciunul dintre oamenii noștri sub ocupație rusă”, în lagărele rusești, „unde mii de oameni au dispărut deja”, sau pe teritoriul rusesc, „unde sute de mii de ucraineni au fost deportați cu forța”.
Președintele ucrainean a afirmat că un atac din 7 decembrie asupra localității Kurahovo din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a ucis 10 persoane, în timp ce șeful Ukrenerho a declarat că, de la începutul războiului, forțele ruse au tras peste 1000 de rachete și proiectile asupra rețelei electrice ucrainene.
„Vor fi trași la răspundere”
Zelenski a spus că atacul din Donețk a fost „foarte brutal, absolut calculat” și a ucis „oameni pașnici, oameni obișnuiți” aflați într-o piață, într-o benzinărie, o stație de autobuz și o clădire rezidențială. „Lista morților de până acum include 10 persoane și mulți răniți".
### Vezi și... ### ONU: armata rusă a ucis sute de civili în primele zile ale războiului din UcrainaKirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, a declarat că trupele rusești au bombardat Kurahovo cu mai multe lansatoare de rachete. Orașul a fost unul dintre punctele fierbinți ale luptelor din regiunea Donbas.
Timoșenko a postat pe Telegram imagini video cu clădiri în flăcări. „Teroriștii sunt inumani”, a scris Timoșenko. „Vor fi trași la răspundere pentru acest atac”.
Timoșenko a mai spus că atacurile aeriene rusești au lovit și localitatea Peceneghi din regiunea Harkov. Forțele de apărare aeriană au doborât două rachete rusești, a afirmat el, citându-l pe Oleksandr Gusarov, primarul localității. Acesta a spus că una dintre rachetele doborâte a căzut la periferia satului; cealaltă a lovit aproape în centru. Nu s-au înregistrat victime.
Regiunea Harkov, în special centrul regional, este atacată în mod regulat de trupele rusești.
În regiunea Zaporojie, șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh, a declarat că toate victimele ultimelor atacuri rusești asupra regiunii se află în stare gravă.
Afirmațiile referitoare la situația de pe front nu au putut fi verificate din surse independente.
Putin: Strategia militară a Rusiei prevede utilizarea armelor nucleare
Subiectul armelor nucleare a fost, de asemenea, discutat în timpul întâlnirii lui Putin cu Consiliul pentru Drepturile Omului, ai cărui membri sunt, în majoritate, persoane care susțin pe deplin politica Kremlinului. Rugat de un membru al consiliului să se angajeze că Rusia nu va fi prima care va folosi arme nucleare, Putin a refuzat să dea garanții.
Strategia militară a Rusiei, a spus el, prevede utilizarea armelor de distrugere în masă ca răspuns la un atac.
### Vezi și... ### Mercenarii Vagner își caută camarazi pentru războiul din Ucraina în pușcăriile siberieneRusia intenționează să protejeze „interesele naționale” - mai întâi prin „mijloace pașnice” și, dacă nu este suficient, atunci prin „toate mijloacele disponibile”, a spus Putin. „Asta înseamnă că, dacă un atac este lansat împotriva noastră, vom riposta”, a spus Putin.
Putin a stârnit îngrijorarea țărilor occidentale prin amenințări voalate cu privire la utilizarea armelor nucleare, declanșând temeri că armata rusă ar putea folosi arma nucleară tactică în Ucraina pentru a obține rezultate mai rapide.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, întrebat despre remarcile lui Putin, a refuzat să răspundă direct, dar a afirmat: „Credem că orice discuție despre utilizarea arme nucleare este absolut iresponsabilă”.
Putin le-a mai spus membrilor Consiliului că nu are sens să se vorbească despre o nouă mobilizare, deoarece nu este necesară „până în prezent”. Aproximativ jumătate din cei 300.000 de recruți mobilizați recent se află în zona de „operațiuni speciale”, dar doar 70.000 sunt direct implicați în lupte, a spus el.