Un încărcător standard pentru UE

Din 28 decembrie, în Uniunea Europeană intră în vigoare legea încărcătorului unic pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice, însă producătorii au doi ani să se conformeze acestei cerințe.

Din 28 decembrie 2024, toate dispozitivele electronice noi, începând cu telefoanele mobile, vor trebui să utilizeze un port standard de încărcare USB-C. Laptop-urile au până pe 28 aprilie 2026 să se conformeze.

USB-C este un conector reversibil, prevăzut cu 24 de pini asamblați simetric unul față de celălalt, fapt permite o conectare fără probleme a dispozitivului electronic. Mai mult, USB-C va fi prezent la ambele capete ale unui cablu și poate fi utilizat pentru transmiterea de date, sau pentru încărcarea aparatului.

USB-C este portul mic de încărcare oval pe care majoritatea telefoanelor mobile - cu excepția notabilă a iPhone-ului Apple, îl folosesc deja.

În acest moment, există 3 porturi:

  • USB Type A – este portul clasic, cel rectangular.
  • USB Type B – este cel folosit la imprimante, scannere, etc.
  • USB Type C – este cel care va deveni standard, cel puțin în UE.

UE argumentează că introducerea unui port unic va ajuta la reducerea deșeurilor electronice, va permite o mai bună concurență între mărci și va ușura viața consumatorilor.

Apple va trebui să renunțe la încărcătorul rapid propriu, cel puțin pentru toate iPhone-urile și laptopurile vândute în UE, motiv pentru care s-a opus acestei noi reglementări. A comandat chiar un studiu de impact, care arată că câștigurile de mediu vor ajunge la 13 milioane de euro, dar se vor pierde inovații în domeniul tehnologiei de încărcare în valoare potențială de 1,5 miliarde de euro.

Conform estimărilor inițiale ale Comisiei Europene, încărcătoarele reprezintă 11.000 de tone de gunoi electronic anual, sau 0,3% din total. Cifrele finale ar putea fi mai mari, deoarece aceste estimări nu includ laptop-urile, pe care parlamentarii le-au adăugat târziu pe listă.