Președinta Maia Sandu a anunțat un candidat pentru funcția de prim-ministru | Cine este Dorin Recean?

Dorin Recean a fost numit consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale în februarie, 2022

Președinta Maia Sandu l-a desemnat pe consilierul prezidențial în domeniul securității, Dorin Recean, candidat la funcția de prim-ministru, la câteva ore după demisia anunțată de Natalia Gavrilița.

„Economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață”, a spus șefa statului într-un briefing susținut la președinție, alături de Dorin Recean și președintele Parlamentului și liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Potrivit Maiei Sandu, noul guvern va avea misiunea să accelereze curățarea sistemului de justiție, lupta cu corupția și creșterea economică. „2023 va fi un an al reconstrucției”, a declarat președinta.

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea în legislativ, și-a declarat deja susținerea pentru candidatura lui Recean. Reprezentații Partidului Șor s-au plâns că au fost anunțați prea târziu, iar cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat că nu vor participa la consultări.

Potrivit legii, Dorin Recean are la dispoziție 15 zile pentru a forma și prezenta în Parlament noul cabinet de miniștri și programul de guvernare. Pentru a fi investit, guvernul are nevoie de votul majorității deputaților aleși (51 din 101). Cu 63 de mandate, PAS are suficiente voturi pentru a-l învesti.

Printre prioritățile anunțate de Recean se numără accelerarea procesului de integrare europeană, consolidarea sectorului de securitate și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Ministru de Interne în două guverne

Candidatul desemnat a fost anterior coleg cu Maia Sandu în guvernele conduse de liberal-democrații Vlad Filat și Iurie Leancă, pe când actuala șefă a statului era ministră a Educației.

În vârstă de 48 de ani și absolvent al Academiei de Studii Economice în Moldova, Recean a fost numit în 2010 viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. Din 2012 până în 2014, a fost ministru al Afacerilor Interne, fiind primul civil care a ocupat această funcție. A rămas în aceeași poziție și în Guvernul Leancă.

Ca ministru de Interne, Recean a fost responsabil de implementarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. El a spus că a contribuit la reformarea poliției, la liberalizarea regimului de vize cu UE, a schimbat uniforma și metodele de lucru ale polițiștilor.

Rolul lui Recean în conflictele dintre Plahotniuc și Filat

Ca ministru de Interne, Recean a jucat un rol important în rivalitatea dintre premierul liberal-democrat Vlad Filat și vicepreședintele Parlamentului, democratul Vladimir Plahotniuc.

Într-un moment culminant al acestui conflict, Recean a fost cel care a anunțat public că Plahotniuc este în vizorul Interpolului. El a declarat că Interpolul italian a făcut legătura dintre Plahotniuc şi gruparea criminală „Solntsevskaya” din Rusia, aflată în top zece al celor mai influente grupuri de crimă organizată din lume.

Tot Recean a anunțat, în ianuarie 2013, că, în cazul vestitei vânători din „Pădurea Domnească”, a fost pornit un dosar penal împotriva unor aliați ai lui Plahotniuc, participanți la vânătoarea soldată cu moartea unui om. Cazul a dus la adâncirea unui conflict latent în Alianța pentru Integrare Europeană aflată la guvernare atunci.

Un alt episod notoriu a fost apariția în spațiul public al unei înregistrări a unei convorbiri telefonice cu șeful de atunci al Serviciului Fiscal, Nicolae Vicol, în care Recean spune despre o altă persoană: „Adu-l și o să-l trăsnesc cu capul de asfalt, o să-l trăsnesc cu capul de perete”.

Recean a recunoscut că interceptarea, scursă dintr-un dosar penal în care era vizat Vicol, conținea un fragment dintr-o discuție mai lungă și l-a acuzat pe Plahotniuc că ar fi comandat înregistrarea.

Începând cu 2015, Dorin Recean a lipsit din viața politică, ocupându-se, potrivit CV-ului său, de consultanță în organizații și instituții internaționale. În februarie 2022, Maia Sandu l-a numit consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și, concomitent, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

### Vezi și... ### Guvernul Gavrilița demisionează la un an și jumătate de mandat | Maia Sandu anunță consultări cu fracțiunile parlamentare