Comerțul UE-Rusia își continuă declinul (Eurostat)

  • De la invadarea Ucrainei, importurile UE din Rusia au scăzut cu peste jumătate (53%)
  • Cele mai mari scăderi în importul de la ruși: cărbuni, gaze, îngrășăminte;
  • UE și-a găsit treptat alte surse de importuri pentru produsele primite înainte de la ruși.

Comerțul dintre Uniunea Europeană și Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, urmată de impunerea de sancțiuni și restricții europene asupra mai multor produse. Efectul acestor măsuri a devenit mai vizibil în ultimele luni – constată oficiul de statistică UE, Eurostat.

Datele ajustate sezonier arată că atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelele dinaintea invaziei rusești. Partea Rusiei în importurile europene din afara UE a scăzut de la 9,5% la 4,3% în perioada februarie 2022 – decembrie 2022. În același interval, Rusia a atras doar 2% din exporturile UE spre terțe țări, față de 4%, înaintea invaziei.

Valoarea importurilor UE din Rusia a scăzut cu 53%, anume de la 21,8 miliarde de euro în martie 2022 la 10,3 miliarde în decembrie 2022.

Deficitul comercial al UE cu Rusia a atins un vârf de 18,2 miliarde euro în martie 2022, coborând progresiv până la 6 miliarde de euro în decembrie 2022.

Pe măsură ce UE și-a găsit alți parteneri comerciali la diferite produse, cele mai vizibile declinuri în importurile din Rusia au fost la: cărbuni, gaze naturale, îngrășăminte chimice, țiței, fier și oțel.

În decembrie 2022, numai 22% din cărbunii importați de UE proveneau din Rusia (față de 45% înaintea invaziei), iar la gaze naturale proporția era de 21% față de 36% înainte; scăderi mari au fost și la îngrășăminte (de la 29% la 22%), țiței (de la 28% la 21%), fier și oțel (în loc de 16%, numai 10%).