ANRE inițiază procedura de sancționare financiară a „Moldovatransgaz” | Atenționare de călătorie în Suedia

Furtună în Suedia, 9 august 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a inițiat miercuri, 9 august, procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz” – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III. ANRE a stabilit ședința pentru audierea administratorului SRL „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare întreprinderii pentru data de 8 septembrie 2023.
  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii moldoveni care intenționează să călătorească în Suedia sau să tranziteze teritoriul acestui stat că autoritățile locale au emis avertizări de inundații (cod portocaliu și galben) pentru mai multe zone din centrul și sudul țării, din cauza furtunii Hans, transmite IPN. Potrivit unui comunicat de presă al MAEIE, codul roșu a fost anunțat pentru regiunile: Västra Götaland, Värmland și Örebro.
  • Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, și-a exprimat îngrijorarea privind cazurile de deces a copiilor lăsați fără supraveghere, mai ales în timpul vacanțelor, scrie radiochisinau.md. În acest context, a recomandat autorităților să creeze servicii de sprijin pentru familiile cu copii, ușor accesibile, și să informeze populația despre existența acestora. Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului mai îndeamnă autoritățile să facă activități care ar preveni riscurile pentru viața și sănătatea copiilor din motive precum: incendiu, înec, accident rutier, supraîncălzirea copilului în mașină, intoxicație, sufocare cu obiecte mici, electrocutare, dar și a violenței față de copii, precum și să consolideze capacitățile părinților sau îngrijitorilor de a susține dezvoltarea copiilor în siguranță, inclusiv să cunoască factorii de risc asociați violenței față de copii.
  • Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României discută, vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, anunţă ambasada SUA, scrie tv8.md. Subiectul discuţiilor va fi îmbunătăţirea rutelor alternative de transport pentru cerealele din Ucraina. „Colaborând, suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă, asigurând rolul esenţial al Ucrainei pe piaţa alimentară globală", adaugă sursa citată, care denunţă Kremlinul pentru că "a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cea mai populară postare este a Europei Libere, un reportaj despre soții Musteață, care au adoptat trei copii, în vârstă de 8, 9 și 10 ani, după le-au crescut copii și au plecat peste hotare. Peste puțin timp, au luat sub tutelă alți trei copii, aflați în dificultate.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit o postare a tv8.md, în care se spune că în fiecare a patra familie din Moldova, soțiile câștigă mai mult decât soții. Cel puțin asta arată datele unui sondaj național realizat de CBX-Research la comanda IDIS Viitorul, în perioada iulie-august 2023.