Mark urmărește evoluțiile războiului din Ucraina, nu doar citind știri, dar și prin prisma călătorilor care ajung să se cazeze la el. „Am cazat, cred că, reprezentanța întregului glob, pentru că războiul i-a afectat pe toți. Toți laolaltă. Anul ăsta, de exemplu, este și mai interesant din perspectiva problematicii condiționate de război.”
Your browser doesn’t support HTML5
Peste 90% din cei care se cazează la pensiune, vin aici din cauza războiului. În acest episod din podcastul „Laboratorul social”, Mark și Natalia ne povestesc istoriile călătorilor pe care îi găzduiesc în fiecare zi le pensiune. Unii se refugiază din zonele de luptă, alții caută să obțină sau să redobândească cetățenia Republicii Moldova, ca să scape de mobilizare în Rusia. Alții, cetățeni ruși, vin să-și facă actele la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, chiar dacă nu se identifică drept ruși, pentru că de-o viață locuiesc în Ucraina. Sunt sorțile oamenilor, cum spune Mark, care adunate una câte una se transformă în fenomene.
Deși e un flux mare de călători, mai ales în comparație cu perioada de stagnare din pandemie, Mark speră ca acești oameni să nu mai ajungă pe aici împinși de război: „Fluxul ăsta de „turiști” de război nu e sănătos. Cât de bine nu ar părea să fie pentru sectorul hotelier, cum mulți cred, toți cei din sectorul hotelier, care-s breji la minte, cred că înțeleg că nu e fain așa. E mai bine să fie fluxul mult mai mic, dar să fie bazat pe alte necesități.”
Iar Natalia, chiar dacă se simte aici ca acasă, speră ca ea și alți refugiați să poată reveni cât mai repede în Ucraina: „Tuturor le spun, războiul se va termina. Ne vom întoarce cu toții și vom reface totul. La fel cum am venit aici și am luat-o de la zero, așa ne vom întoarce și acasă și totul va fi bine. Eu cred asta și cred, sper foarte mult, că oamenii se vor întoarce.”