Orban și Putin au purtat discuții la Beijing

Viktor Orban și Vladimir Putin, la Beijing, 17 octombrie 2023

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au purtat discuții în marja Forumului „Belt and Road” de la Beijing. După invazia rusească din Ucraina, din februarie 2022, Orban a rămas singurul lider din UE care mai stă de vorbă cu Putin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al premierului ungar, cei doi lideri au discutat la Beijing despre cooperarea dintre Budapesta și Moscova în domeniul aprovizionării cu gaze și petrol și al energiei nucleare.

În timpul întâlnirii, Viktor Orban a subliniat „importanța păcii”. El a spus că este „extrem de important pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, să se oprească fluxul de refugiați, sancțiunile și ostilitățile, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului Ungariei.

### Vezi și... ### De ce nu a fost invitată Ungaria la summitul pentru democrație organizat de Joe Biden?

Site-ul Kremlinului a postat o „transcriere” a discuțiilor. Aceasta nu menționează cuvintele lui Orban despre importanța opririi fluxului de refugiați și a ostilităților. Potrivit Kremlinului, premierul ungar și-ar fi exprimat regretul că „din cauza operațiunii militare (invazia rusă din Ucraina – n.r.) și a sancțiunilor, relațiile noastre [dintre țări] au avut mult de suferit”.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, în ciuda „situației geopolitice” complicate, „păstrează și dezvoltă” relații „cu multe țări din Europa” și „una dintre aceste țări este Ungaria”.

Călătoria lui Putin în China este a doua sa vizită în străinătate după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său în martie 2023, atribuindu-i crime de război în Ucraina. În urmă cu o săptămână, Putin a vizitat Kîrgîzstanul.

Prim-ministrul ungar este primul lider din UE care poartă discuții față în față cu președintele rus după emiterea mandatului internațional de arestare.

Discuțiile bilaterale nu au fost anunțate anterior de niciuna dintre părți.

Viktor Orban declarase anterior că a semnat zece acorduri economice la Beijing, unde a sosit duminică pentru a participa la cel de-al treilea summit al forumului„Belt and Road” de la Beijing, dedicat infrastructurii de transport.

### Vezi și... ### Summitul UE și o uniune împotriva lui Viktor Orbán