„Lacrimile sirenei”
Sute de voluntari adunau luni din nisip pe mai multe plaje micile bile de plastic folosite la producerea a tot felul de articole, de la sticle PET la pungi de cumpărături. Ele sunt numite de unii „lacrimile sirenei”, grație pericolului cronic pe care îl prezintă pentru oceanul planetar.
Milioanele de pelete albe ajunse în Spania provin cel puțin în parte dintr-un container căzut luna trecută în largul coastelor Portugaliei de pe nava Toconao, închiriată sub pavilion liberian de gigantul danez al transportului maritim Maersk – a decarat producătorul peletelor, firma Bedeko, citată de Reuters.
Viceprim-ministra spaniolă Maria Jesus Montero a declarat televiziunii de stat TVE că guvernul se teme de posibile „urmări grave”, dar deocamdată impactul, inclusiv asupra industriei pescuitului, vitală în Galicia, nu este limpede.
Amintiri dureroase
În Galicia, incidentul a trezit amintiri dureroase legate de cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria regiunii: vărsarea în ocean de pe nava Prestige, în 2002, a peste 63.000 de tone de petrol, un accident care a dus la oprirea pescuitului.
„Din păcate, ne sunt readuse în memorie imagini pe care am fi vrut să le uităm”, a spus vicepremierul Montero.
Potrivit organizației Pew Charitable Trusts, cam 10 trilioane de pelete de plastic contaminează anual ecosistemele marine ale lumii.
Organizația de mediu spaniolă Ecologistas en Accion a condamnat ceea ce numește lipsa de reacție a autorităților regionale în ultimele două săptămâni, de când se știa de căderea în mare a containerului cu pelete. Ecologiștii au spus că vor da în judecată firma olandeză proprietară a navei implicate, Toucan Maritime.