Eisenkot a mai declarat că afirmațiile premierului Benjamin Netanyahu și ale unor membri din Guvern privind înfrângerea totală a Hamas, considerată grupare teroristă de UE și SUA, nu sunt realiste.
„Cei care spun că a avut loc o lovitură majoră și o demolare a capacităților din nordul Fâșiei Gaza spun adevărul. Cei care spun că a existat o înfrângere absolută, că (Hamas) a fost lăsată fără voință și de capacitate de acțiune, nu spun adevărul", a spus Eisenkot la televiziunea israeliană de știri joi seara, la câteva ore după ce Netanyahu a declarat că operațiunea militară a Israelului va continua până când va obține „victoria completă" asupra Hamas.
Fostul general a mai spus că actuala conducere a statului Israel a eșuat în cea mai importantă prioritate – eliberarea ostaticilor.
Autoritățile israeliene susțin că 253 de persoane au fost luate ostatice în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a provocat moartea a peste 1.200 de civili israelieni. Se crede că în prezent 132 de ostatici se mai află în Gaza, 105 dintre ei fiind în viață, iar 27 fiind declarați decedați.
Sute de femei au mărșăluit vineri, 19 ianuarie, pe străzile din Tel Aviv, cerând guvernului israelian și comunității internaționale mai multe eforturi pentru eliberarea ostaticilor.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlată de gruparea Hamas, susține că peste 24 de mii de palestinieni au murit după 7 octombrie, iar ONU afirmă că o pătrime din cei 2,3 milioane locuitori prinși în zonă sunt înfometați.
Un fost premier cere alegeri
Unul din foștii premieri ai Israelului, Ehud Barak, a cerut organizarea de noi alegeri parlamentare. El a invocat nemulțumirea generală față de guvernul actual și refuzul lui Netanyahu de a discuta public soarta Fâșiei Gaza după război.
„Forțele de Apărare ale Israelului nu pot câștiga când nu există un obiectiv politic definit. În absența unui obiectiv realist, vom sfârși prin a ne împotmoli în mlaștina din Gaza, luptând simultan în Liban și în Cisiordania, erodând sprijinul american și punând în pericol acordurile de pace", a scris Barak, fost general și ultimul premier de stânga al Israelului, într-un articol de opinie publicat joi în Haaretz.
Barak a adăugat că o propunere a administrației Biden din noiembrie, care prevedea ca o Autoritate Palestiniană „revitalizată” să preia controlul asupra Gaza după război, a oferit „singurul plan practic” pentru a merge mai departe, notează CNN.
Joi, Netanyahu a respins ideea creării unui stat palestinian, o declarație care ar putea contribui la creșterea tensiunilor dintre Washington și Israel.