Valeri Zalujnîi a fost numit ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski (stânga) și comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi (dreapta). Kiev, 8 februarie 2024

Fostul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Kievului la Londra. Președintele Volodimir Zelenski a semnat decretul pe 7 martie.

Într-un comentariu scurt în legătură cu numirea lui Zalujnîi, ministerul ucrainean de Externe precizează că a transmis părții britanice spre aprobare solicitarea respectivă.

Tot în seara zilei de joi, Zelenski, a scris pe Telegram că, după demisia din funcția de comandant al armatei ucrainene, generalul Zalujnîi și-ar fi dorit să facă diplomație.

„Mi-a spus că aceasta este direcția pe care ar dori să o urmeze - diplomația. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o cerere corespunzătoare pentru agrement. Alianța noastră cu Marea Britanie trebuie să devină tot mai puternică”, a spus Zelenski.

În aceeași postare, liderul de la Kiev a anunțat că a semnat și două decrete pentru decorarea a încă 520 de soldați ucraineni și de trecere în rezervă a recruților care au fost chemați în armată înainte de începerea rusă la scară largă.

### Vezi și... ### Volodimir Zelenski continuă schimbările de la vârful armatei
  • Pe 8 februarie, Zelenski l-a înlocuit pe comandantul-șef al forțelor armate ucrainene. Generalul Valeri Zalujnîi a demisionat, iar în locul său a fost numit generalul-colonel Oleksandr Sîrski. Pe 9 februarie, Zalujnîi a primit înalta distincție „Erou al Ucrainei”. Tot atunci, Zelenski a declarat că i-a propus lui Zalujnîi „să rămână în echipă”.
  • De la sfârșitul anului 2023, mass-media ucraineană și cea internațională au relatat pe larg despre un presupus conflict între Zelenski și Zalujnîi, care s-ar fi adâncit pe fondul ofensivei eșuate a armatei ucrainene. Presa a mai scris că, potrivit sondajelor, generalul Zalujnîi ar fi cea mai populară figură din țară, depășindu-l chiar și pe Zelenski. Cu toate că era unul din oamenii de încredere ai lui Zelenski, Zalujnîi a intrat în dizgrație după ce anul trecut, în noiembrie, a oferit un interviu pentru The Economist în care a spus că războiul cu Rusia se află în impas. Zelenski a respins ferm aceste opinii, spunând că „toată lumea obosește, indiferent de statutul său”.
### Vezi și... ### Noul comandant al armatei ucrainene spune că situația pe front este „extrem de dificilă”