Lupul moderator la oi. ONU a ales Arabia Saudită să conducă un forum despre drepturile femeilor

Sediul ONU de la New York

Arabia Saudită a fost desemnată să conducă o comisie a Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și ascensiunea femeilor în posturi influente, după ce nicio altă țară nu s-a arătat interesată. Organizațiile civice au criticat numirea, dată fiind reputația deplorabilă a saudiților în domeniu.

Guardian a relatat săptămâna aceasta că ambasadorul saudit la ONU, Abdulaziz Alwasil, a fost numit în fruntea Comisiei pentru Statutul Femeilor (CSW) la reuniunea ei anuală de la sediul Națiunilor Unite din New York. El s-a bucurat de sprijinul țărilor din regiunea Asia-Pacific.

Aceeași sursă relatează că în mod normal Filipine ar fi trebuit să conducă structura pentru încă un an, dar a renunțat brusc la jumătatea de mandat de dragul Arabiei Saudite care – după ziarul britanic – dorește să-și îmbunătățească imagine în lumea.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că este ironic ca această comisie să fie condusă de o țară unde prăpastia dintre drepturile femeilor și alte bărbaților este atât de mare, chiar și la nivelul legislației, nu doar în viața de zi cu zi.

„Arabia Saudită se va afla la conducere, dar propriul ei bilanț în privința drepturilor femeilor este îngrozitor”, a spus Sherine Tadros, șefa biroului din New York al organizației Amnesty International.

Relatând despre curioasa misiune diplomatică saudită, Guardian amintește că Arabia Saudită și-a propus, totuși, să facă unele progrese în ce privește drepturile femeilor.

Deocamdată, legile saudite spun că femeia trebuie să aibă încuviințarea unui tutor masculin ca să se mărite. Nevasta trebuie să se supună soțului „într-o manieră rezonabilă”, iar sprijinul financiar al soțului pentru ea depinde de „supușenia” nevestei.

Refuzul de a face sex cu soțul, de a trăi cu el în casă sau de a călători cu el – fără o „scuză legitimă” – poate justifica retragerea sprijinului financiar din partea soțului.

Amnesty International spune că proiectului noului cod penal saudit – pe care l-a văzut – nu ar asigura nici el drepturi reale femeilor și nu le-ar proteja împotriva violenței de gen.

Alte numiri controversate

Arabia Saudită la cârma unui forum pentru drepturile femeilor nu este singurul exemplu de acest fel din domeniul forumurilor internaționale.

Cel mai recent forum pe tema schimbărilor climaterice a avut loc anul trecut în Dubai, EAU, una din țările care profită cel mai mult de pe urma continuării arderii combustibililor fosili – o practică vinovată, potrivit experților, în mare măsură de aceste schimbări.

Pentru anul curent, gazda reuniunii de mediu COP29 va fi tocmai Azerbaidjan, adică altă țară al cărei principal câștig vine din exploatarea combustibililor fosili.

Alegerea fostei republici sovietice drept gazdă – grație sprijinul est-european, mai ales - a fost criticată de activiști din două motive: odată pentru rolul ei evident în continuarea arderii combustibililor fosili, a doua oară pentru că încalcă din greu drepturile omului.

Asemenea plângeri apar mereu, fără vreun impact decisiv, ori de câte ori țări nedemocratice sau agresive cu vecinii câștigă dreptul de a organiza mari evenimente sportive, cum au fost cazurile Rusiei și Qatarului, gazdele ultimelor ediții ale turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal.