Associated Press a relatat că deși unii sportivi ruși încă se mai pot califica la Jocuri ca „neutri” (fără steagul țării lor), nu este limpede dacă chiar vor merge până la urmă la competiția din capitala franceză.
În ciuda protestelor repetate ale Ucrainei, care vrea o interdicție totală, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a acceptat ca sportivii ruși (ca și cei din Belarus) să poată participa pe cont propriu, fără simboluri naționale, dacă este limpede că nu sprijină invazia și nu sunt afiliați structurilor militare rusești.
Sportivii ruși vor putea participa numai la competiții individuale, nu la cele de echipă, și nu vor defila la ceremonia de deschidere.
Dacă vor fi, vor doar zeci
La ultima olimpiadă de vară dinaintea invaziei, Tokio 2021, Rusia a trimis o delegație de 335 de sportivi. Ei au concurat și acolo fără steag național (ca și la Jocurile de Iarnă din 2018 și 2022) din cauza marilor scandaluri de dopaj sponsorizat de stat, în Rusia.
În lunile dinaintea Jocurilor de la Paris, CIO a spus mereu că se așteaptă ca numărul sportivilor din Rusia și Belarus care vor participa la competiții să fie de numai câteva zeci.
Potrivit calculelor CIO citate miercuri de AP, se pot califica, teoretic, de la 36 până la 54 de sportivi ruși.
Tot AP notează, însă, că nu este limpede dacă cei care se pot califica vor și merge până urmă la Paris: întrebarea este dacă conducerea de la Moscova va accepta condițiile CIO și dacă sportivii înșiși vor putea să ia o decizie liberă dacă să meargă sau nu.
Organele ruse se ceartă între ele
Președintele rus Vladimir Putin, care se consideră mare sprijinitor al sportului, a criticat condițiile puse de CIO și a cerut Comitetului Olimpic Rusesc (COR) și Ministerului Sportului să vină cu recomandări privind participarea sau neparticiparea la Jocurile de la Paris.
Opiniile celor două structuri diferă mult.
Șeful COR, Stanislav Pozdniakov, care este militar, a înfierat în postări pe rețele CIO, vorbind de „criterii nelegitime” și de „ordine politice de izolare a Rusiei pe plan sportiv”.
La 5 aprilie, el i-a numit pe jucătorii de tenis ruși care sunt gata să meargă la Paris „agenți străini”, spunând că majoritatea lor trăiesc în afara Rusiei și îi critică politicile.
Jucători de tenis ca Daria Kasatkina sau Andrei Rublev și-au exprimat public opoziția față de războiul din Ucraina – iar Kasatkina și-a făcut cu aceeași ocazie și mai mulți dușmani la Kremlin recunoscând că este lesbiană.
Ministerul Sportului din Rusia are o poziție ceva mai „blândă” decât COR în privința Jocurilor de la Paris.
Ministrul Oleg Matîțin a insistat că Rusia nu trebuie să boicoteze competițiile, în general. „Trebuie să menținem posibilitatea dialogului cât putem de mult și să luăm parte la competiții”, a spus el.
Luna trecută, președintele CIO, Thomas Bach, a confirmat că posibilitatea unui boicot rusesc nu mai este de actualitate.
Monitorizarea ucraineană
Activiștii ucraineni urmăresc postările pe rețele ale sportivilor ruși, semnalând orice li se pare că ar încălca standarele de „neutralitate” impuse de CIO.
Un exemplu: dublul medaliat cu aur Abdulașid Sadulaev la lupte greco-romane. El a primit inițial aprobarea să participe la competițiile de calificare, dar la 4 aprilie a venit interdicția, după ce CIO a primit „noi informații despre sprijinul pentru războiul ucraineano-rus” al campionului.
Comitetul Olimpic Ucrainean a trimis vineri CIO o scrisoare deschisă semnalând alți 9 luptători ruși și unul belarus care s-ar fi exprimat în favoarea invaziei.
Spinoasa strângere de mână
Recent, autoritățile ucrainene au spus că sunt în discuții cu CIO pentru acceptarea dreptului sportivilor ucraineni de a nu da mâna cu adversarii ruși și belaruși la Paris.
În urmă cu un an, la Campionatul Mondial de Scrimă de la Milano, ucraineanca Olga Harlan a fost descalificată pentru că nu a dat mâna adversarei ei din Rusia, Anna Smirnova.
Kievul spune că nu vrea ca asemenea pedeapsă să se repete.
Gesturi similare au făcut de zeci de ori jucătoare de tenis din Ucraina ca Elina Svitolina, Lesia Tsurenko sau Marta Kostiuk. În câteva rânduri, jucătoarele „ținute la distanță” de ucrainence (inclusiv belarusele Viktoria Azarenka sau Aryna Sabalenka), au fost fluierate de spectatorii care nu au înțeles cine cu cine nu vrea să dea mâna.
📰 Europa Liberă este și pe Google News