Până în ianuarie 2028, Departamentul american al Energiei va putea emite autorizații pentru importurile din Rusia, dacă nu există alte surse de aprovizionare. Restricția va fi în vigoare până în 2040.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că aceasta este „o lege istorică ce va consolida securitatea energetică și economică a SUA și va elimina dependența de Rusia pentru energia nucleară civilă.
Potrivit administrației Biden, „noua lege restabilește poziția de lider a Americii în sectorul nuclear” și „va contribui la asigurarea securității sectorului energetic american pentru generațiile viitoare”.
Casa Albă speră, de asemenea, că aprobarea recentă a unui pachet de 2,72 miliarde de dolari pentru acest domeniu „va transmite un semnal clar industriei că suntem angajați în creșterea pe termen lung a sectorului nostru nuclear”.
În plus, în decembrie anul trecut, SUA au convenit cu Canada, Franța, Japonia și Regatul Unit să investească împreună 4,2 miliarde de dolari pentru a extinde capacitatea de îmbogățire și conversie în țările lor.
Companiile americane au plătit Rusiei aproximativ 1 miliard de dolari pe an pentru uraniu îmbogățit, principalul combustibil pentru reactoarele nucleare comerciale. „Rosatom” a furnizat aproximativ 20% din uraniul îmbogățit utilizat în 93 de reactoare nucleare din Statele Unite.
- Te-ar putea interesa și: Germanii au reținut o navă rusească. Presa scrie că ducea uraniu îmbogățit în SUA
Aceste livrări au continuat chiar și după ce anul trecut s-a aflat că „Rosatom” a furnizat componente, tehnologii și materie primă pentru rachete utilizate în războiul din Ucraina și pentru afacerile cu armament ale Rusiei.
„Rosatom” consideră că sancțiunile occidentale sunt „distructive pentru funcționarea durabilă a pieței globale de bunuri și servicii pentru ciclul combustibilului nuclear”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te