Așa cum nu am mai văzut în nu puținii ani în care am relatat despre politica americană, după această dezbatere, nu oponenții politici ai lui Joe Biden, ci oficialități și analiști din chiar partidul său, mulți dintre ei aliați ai lui Biden, ani de zile, ridică serioase semne de întrebare, direct sau sub beneficiul anonimatului, cu privire la viabilitatea lui Biden în calitate de candidat prezidențial.
„Un om bătrân și un mincinos”
Dezbaterea de ieri seară, în America, avea pentru Joe Biden un singur obiectiv major, acela de a oferi asigurări populației că, în ciuda vârstei înaintate, el este capabil să continue să conducă țara, pentru următorii patru ani. Pe acest unic criteriu, președintele Biden nu a reușit să convingă. De la bun început, el a părut ezitant, pe alocuri incoerent, fără replică, la ceea ce Trump spunea, fără capacitatea de a oferi imaginea de lider, în control, pe care campania și susținătorii săi o doreau.
Asta a stârnit panică în rândurile democraților și firește rămâne de văzut, în următoarele zile și săptămâni, dacă alegătorii sunt de acord cu această analiză, care pare dominantă la cei care se ocupă cu politica. Pe de altă parte, dezamăgirea vine și din faptul că Donald Trump nu a fost ieri seară altceva decât este de obicei. Unul dintre analiștii de la CNN spunea că a fost o dezbatere între un om bătrân și unul mincinos.
Trump a reiterat, așa cum face de obicei, neadevăruri și dezinformare, într-un șuvoi fără oprire, a evitat să răspundă la întrebări fundamentale, cum ar fi dacă e dispus să accepte rezultatul alegerilor, indiferent cine câștigă, dar pentru că Biden s-a bazat doar pe ceea ce fusese pregătit să spună și pentru că capacitatea sa de reacție este redusă, el nu a reușit să profite de numeroasele momente în care ceea ce Donald Trump spunea se cerea contracarat coerent și eficace. Deseori, Joe Biden s-a pierdut în propriile sale argumente, nereușind aproape niciodată să își dezechilibreze oponentul.
Deocamdată, contează „impresia artistică”
Dacă cei care au urmărit dezbaterea ajung să asculte pe cei care analizeaza acuratețea celor spuse sau politicile în sine, atunci Biden este în avantaj, dar majoritatea se concentrează acum pe impresia stilistică, maniera în care cei doi au performat. Am văzut un Trump previzibil, poate puțin mai controlat decât de obicei, nepunând preț pe adevăr și neezitând să repete argumente false, dar pe de altă parte am văzut un președinte Biden care nu a reușit să dea la o parte cea mai serioasă îndoială cu privire la el și anume dacă vârsta și starea generală îi permit să rămână la conducere încă patru ani.
Președintele Biden are doar 38% nivel de încredere în rândurile populației, care în proporție de 60% crede că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, asta în ciuda dovezilor că performanțele administrației Biden sunt remarcabile, în multe privințe și economia americană arată mult mai bine decât în majoritatea țărilor dezvoltate.
În aceste condiții, în care este o chestiune de percepție, mai mult decât realitatea politicilor, misiunea lui Biden ieri seară era să dea la o parte aceste îndoieli și impresia generală este că nu a reușit să o facă.
Urmează acum o analiză a ceea ce alegătorii cred și firește conversații, în rândurile democraților, cu privire la ce ar fi de făcut. Joe Biden este candidatul Partidului Democrat la președinție, pe baza votului popular, care urmează să fie confirmat la Convenția de la Chicago.
Nimic și nimeni nu pot schimba probabil această situație cu excepția lui Joe Biden însuși, un politician cu experiență și o carieră remarcabilă. Este greu de crezut că pe baza performanței sale la această dezbatere, Trump a câștigat alegători indeciși. El poate doar să spere că între doi candidați în legătură cu care alegătorii au îndoieli, el s-a prezentat mai puțin rău.