Opoziția din Grecia critică săptămâna de muncă de 6 zile: „O rușine!”

Grecii sunt, dintre popoarele europene, cei care deja au săptămâna de lucru cea mai lungă. Îi urmează românii, polonezii, bulgarii.

Principalul partid de opoziție din Grecia, formațiunea de stânga Syriza, a calificat introducerea săptămânii de muncă de 6 zile pentru unele companii drept „o rușine”.

Măsura a fost aprobată la începutul lunii iulie de partidul de guvernare de dreapta, Noua Democrație, amintește AFP.

Grecia trece printr-o perioadă de avânt economic după necazurile din vremea crizei datoriilor, dar se confruntă cu o lipsă a forței de muncă, după ce tinerii au plecat în masă peste hotare în căutarea unei vieți mai bune.

Săptămâna „prelungită” a atras atenția publicului elen și internațional mai ales pentru că merge împotriva tendinței globale. În unele țări dezvoltate se vehiculează, dimpotrivă, ideea săptămânii de muncă de doar 4 zile, ca măsură de creștere a productivității.

„Asemenea lucruri sunt inacceptabile. Guvernul trebuie să înțeleagă că vor exista consecințe”, a spus marți purtătoarea de cuvânt Syriza, Voula Kehagia, la televiziunea Skai.

Ea a adăugat că inițiativa este cu atât mai deplorabilă cu cât „face țara de rușine” în străinătate.

Săptămâna de lucru de 6 zile se aplică doar anumitor companii, inclusiv celor care au activitate neîntreruptă, 7 zile pe săptămână, 24 de ore din 24.

Angajații vor fi plătiți cu cel puțin 40% mai mult pentru a șasea zi de muncă.

Purtătorul de cuvânt guvernamental Pavlos Marinakis a explicat pe Facebook că măsura se aplică doar pentru „necesități de urgență” cu „personal calificat”. El a mai spus că astfel se va reduce munca la negru - căci și așa unii sunt chemați la muncă peste program, în weekend, în unele companii.

Chiar și înaintea acestei măsuri, grecii erau poporul din UE cu săptămâna de lucru cea mai lungă (39,8 ore), dar la capitolul productivitate se aflau sub media europeană, potrivit Eurostat. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te