Parlamentul a marcat 30 de ani de la adoptarea Constituției. Deputații BCS au părăsit sala de ședințe

Constituția R. Moldova fost adoptată pe 29 iulie 1994. Este compusă din 7 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.

Parlamentul a marcat 30 de ani de la adoptarea Constituției R.Moldova într-o ședință solemnă luni, 29 iulie, la care au fost prezenți actuali și foști deputați, ex-președinți, șefii mai multor instituții ale statului, reprezentanți ai mediului academic, diplomați străini și senatori din România.

Președinta Maia Sandu nu a fost prezentă la ședință, dar a transmis un mesaj în care relevă că adoptarea Constituției a pus bazele funcționării statului și ale conviețuirii între cetățeni. „În pofida provocărilor din ultimii ani, continuăm să construim în Republica Moldova un stat pentru oameni”, a declarat șefa statului.

Printre cei care au luat cuvântul de la tribuna legislativului a fost și premierul Dorin Recean, care a spus că aniversarea coincide cu eforturile actualei guvernări de a construi „cu fermitate calea noastră de integrare europeană”. Potrivit lui, referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, care va avea loc odată cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie, ar trebui „să consfințească o dată și pentru totdeauna voința întregii țări de a fi parte a marii familii europene”. Totodată, primul ministru a deplâns, fără alte precizări, ceea ce a numit „rezistența în creștere” față de „efortul comun al tuturor ramurilor puterii în stat” de a asigura egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii.

Un discurs a ținut și liderul opoziției parlamentare a comuniștilor și socialiștilor (BCS), Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, care a folosit prilejul pentru a acuza actuala guvernare de încercarea de a-și subordona justiția și de a institui cenzura. El a atacat și Curtea Constituțională, sugerând că aceasta ar lua decizii favorabile guvernării, inclusiv cea privind organizarea referendumului pro-UE. Totodată, fruntașul socialist a deplâns faptul că, în urma modificărilor legislative operate de guvernarea PAS, Constituția țării poate fi modificată prin referendum cu votul a numai 17% din numărul total al alegătorilor (17% fiind numărul minim de voturi necesare pentru validarea opțiunii „pro” la referendum, în condițiile unei prezențe minime de 33%).

După discursul lui Vlad Bătrîncea, deputații grupului parlamentar al comuniștilor și socialiștilor au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te