Președintele și vicepreședinta SUA i-au întâmpinat pe deținuții eliberați din Rusia

Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, alături de jurnalista Europei Libere, Alsu Kurmasheva (cu spatele, în hanorac albastru, n.r.) și familia ei.

Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au întâmpinat joi pe jurnaliștii Alsu Kurmasheva (Europa Liberă), Evan Gershkovich (Wall Street Journal) și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, întorși în după ce au fost eliberați de Rusia într-un mare schimb de deținuți.

Biden și Harris, posibila candidată democrată la președinție după ce Biden a renunțat la candidatură, au fost prezenți la Joint Base Andrews, lângă Washington, pentru a-i întâmpina pe prizonierii eliberați la 6.40, ora Moldovei, când acolo era aproape miezul nopții.

Reporterul Wall Street Journal Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista Alsu Kurmasheva au fost întâmpinați cu urale de familii și a prieteni în timp ce coborau din avion. Cei trei au fost îmbrățișați de Biden și Harris.

Mama îi sare în brațe lui Evan Gershkovich pe aeroportul bazei militare Base Andrews, sub privirile președintelui Biden.

Ei s-au numărat printre cei 26 de oameni eliberați joi, în cadrul celui mai mare schimb de deținuți Est - Vest de la finalul Războiului Rece.

Un al patrulea deținut eliberat, Vladimir Kara-Murza, un critic rus al Kremlinului cu rezidență în SUA, a fost și el printre cei eliberați, dar se întorcea separat în Statele Unite.

În total, zece ruși, inclusiv doi minori, au fost schimbați cu 16 occidentali și ruși închiși în Rusia într-un schimb realizat în aeroportul din capitala Turciei, Ankara.

Președintele Biden și familia lui Alsu Kurmasheva.

„Calvarul lor s-a încheiat”, a spus Biden într-o conferință de presă la Casa Albă cu puțin timp înainte, flancat de familiile bucuroase ale celor eliberați.

Harris a salutat și ea eliberarea lor după o „manipulare îngrozitoare a justiției”.

Alte persoane eliberate în schimbul cu Rusia au fost întâmpinate în Germania de cancelarul Olaf Scholz. Președintele rus Vladimir Putin, la rândul lui, i-a primit la aeroport pe cei eliberați din Occident, majoritatea agenți ai serviciilor secrete rusești.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te