SUA sancționează presa de stat rusă și Evrazia pentru destabilizarea Moldovei

Tineri moldoveni duși în excursie la Moscova de organizația Evrazia în vara anului curent.

Departamentul Trezoreriei din guvernul SUA a anunțat la 13 septembrie impunerea de sancțiuni împotriva aparatului de propagandă al Kremlinului, în frunte cu Rossiya Segodnya, pentru activități maligne în străinătate, începând cu destabilizarea R. Moldova înaintea alegerilor din toamnă.

Într-un comunicat de presă intitulat „Alertând lumea asupra activităților secrete globale ale RT” (inițialele englezești ale televiziunii ruse Rossiya Segodnya, fostă Russia Today), guvernul SUA spune că sancționează trei entități și doi indivizi pentru legăturile lor cu acțiunile rusești de destabilizare în străinătate.

Este vorba de Rossiya Segodnya, TV-Novosti, Dmitri Kiselev (directorul RT), organizația Evrazia (nume complet: ANO Evraziya) și directoarea ei, Nelli Parutenko, numită în comunicat „fostă responsabilă cu finanțele în partidul lui Ilan Șor”.

Europa Liberă a scris în lunile mai și august că Parutenco și o deputată rusă cu trecut politic la Tiraspol, Aliona Arșinova, plimbă tineri moldoveni la Moscova pentru a fi „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic la întoarcerea la Chișinău, postul RT jucând un rol în popularizarea excursiilor.

Și în comunicatul de acum al autorităților americane, anunțând sancțiunile, se spune că aceste organizații și liderii lor participă la diferite acțiuni maligne în mai multe țări, începând cu efortul de a destabiliza R. Moldova înaintea alegerilor din octombrie.

„RT și angajații săi, inclusiv redactorul-șef Margarita Simonian, s-au coordonat direct cu Kremlinul pentru a sprijini eforturile guvernului rus de a influența alegerile moldovenești din octombrie 2024”, dar și pentru a „încerca să provoace tulburări în Moldova, probabil cu scopul specific de a determina transformarea protestelor în violențe (...) în cazul în care alegerile nu vor avea ca rezultat câștigarea președinției de către un candidat preferat de Rusia”, se mai spune în comunicat.

Organizația Evrazia este acuzată că, în colaborare cu oligarhul fugar Ilan Șor, a introdus bani în mod ilegal în Moldova pentru a cumpăra voturi.

„Sub pretextul asistenței umanitare, Evrazia a orchestrat (...) o campanie de cumpărare de voturi menită să sprijine în mod ilicit candidații pro-Kremlin și să submineze astfel democrația din Moldova”, se spune în comunicat.

Departamentul Trezoreriei a făcut publice la 13 septembrie și alte acuzații la adresa aparatului propagandistic al Kremlinului, legate de activități maligne în alte țări decât R. Moldova, menționând printre altele că televiziunea RT participă activ la strângerea de fonduri pentru cumpărarea de arme letale destinate armatei ruse invadatoare în Ucraina.

Sancțiunile constau în înghețarea eventualelor averi ale sancționaților în SUA și sancționarea entităților și persoanelor care fac vreo afacere cu ei. (MȚ)