Orașul Hanušovice din regiunea Šumperk, în nord-estul Cehiei, a fost lovit de viitură duminică dimineața, iar majoritatea oamenilor au rămas în casele lor și nu au avut timp să evacueze. Totul s-a întâmplat în zece minute, când nivelul râului Morava a crescut cu aproximativ un metru, a declarat primarul Marek Kostka.
Centrul orașului Hanušovice, cu aproximativ 2.900 de locuitori, este sub apă. Primăria a interzis de-acum evacuarea, deoarece situația este periculoasă nu numai pentru locuitori, ci și pentru echipele de salvare. Oamenii au fost sfătuiți să rămână la etajele superioare și să aștepte instrucțiuni suplimentare.
Situația este critică și în Jeseník, unde primăria a îndemnat locuitorii să se mute la etajele superioare sau pe acoperiș pentru a aștepta echipele de salvare. „Armata cehă intervine. Verificați-vă și vecinii", face apel orașul pe site-ul său special. Oamenii sunt îndemnați să nu-și părăsească locuințele, întrucât situația nu este sigură nicăieri în oraș.
În alte localități din Cehia, mii de oameni au fost evacuați la weekend. Duminică dimineață, televiziunea publică cehă a postat imagini dramatice dintr-una din localitățile lovite în plin de viitură, Ceska Ves.
Situație gravă în toată Europa Centrală
O persoană s-a înecat în sud-vestul Poloniei, iar un pompier din Austria Inferioară a fost, de asemenea, ucis, a declarat vicecancelarul austriac Werner Kogler duminică pe platforma de socializare X, în timp ce autoritățile au declarat provincia, care înconjoară Viena și se învecinează cu Republica Cehă și Slovacia, zonă calamitată.
Râurile s-au revărsat din Polonia până în România, unde patru persoane au fost găsite moarte sâmbătă, după zile de ploi torențiale provocate de un sistem de joasă presiune numit Boris.
Unele părți din Republica Cehă și Polonia s-au confruntat cu cele mai grave inundații din ultimele aproape trei decenii. În Republica Cehă, un sfert de milion de locuințe au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic și a ploii. Poliția cehă a declarat că este în căutarea a trei persoane care se aflau sâmbătă într-o mașină care a căzut în râul Staric lângă Lipova Lazne, la 235 km est de Praga.
În Polonia, o persoană a murit în comitatul Klodzko, despre care premierul Donald Tusk a declarat că este cea mai afectată zonă din țară și unde 1 600 de persoane au fost evacuate. „Situația este foarte dramatică", a declarat Tusk reporterilor duminică, după o ședință în orașul Klodzko, care era parțial sub apă, râul local crescând la 665 cm duminică dimineața, mult peste nivelul de alarmă de 240 cm, înainte de a se retrage ușor. Acest nivel a depășit recordul înregistrat în urma inundațiilor puternice din 1997, care au afectat parțial orașul și au provocat 56 de decese în Polonia.
Orașul istoric Glucholazy, din apropiere, a ordonat evacuări duminică dimineața, deoarece râul care îl traversează a început să iasă din matcă. Pompierii și soldații au făcut eforturi începând de sâmbătă pentru a proteja un pod din oraș. Din păcate, duminică el a fost luat de ape, cum a relatat de la fața locului corespondentul televiziunii publice din Cehia.
La Budapesta, oficialii au ridicat prognozele pentru creșterea Dunării în a doua jumătate a acestei săptămâni, la peste 8,5 metri, apropiindu-se de recordul de 8,91 metri înregistrat în 2013, în timp ce ploile au continuat în Ungaria, Slovacia și Austria.
„Conform prognozelor, una dintre cele mai mari inundații din ultimii ani se apropie de Budapesta, dar suntem pregătiți să facem față", a declarat primarul Budapestei, Gergely Karacsony. În România, autoritățile au declarat că ploaia a fost duminică mai puțin intensă decât cea de sâmbătă, când inundațiile au ucis patru persoane și au avariat 5 000 de locuințe. Orașe și sate din șapte județe din estul României au fost afectate, iar autoritățile au declarat că se caută încă două persoane dispărute.