Usatîi și Tarlev s-au lansat în campania electorală: unul promite „trai decent”, iar altul – „viață demnă”

Renato Usatîi (stânga) și Vasile Tarlev ar urma să fie pe locurile trei și, respectiv, patru pe buletinul de vot potrivit ordinii prealabile stabilite de CEC.

Ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi (Partidul Nostru) și ex-premierul, Vasile Tarlev (Partidul Viitorul Moldovei) s-au lansat oficial în cursa prezidențială la 21 septembrie.

Usatîi și-a început campania electorală pentru președinția de la Chișinău în Fălești, orașul său natal. În discursul de lansare el a promis să „unească” societatea. „Moldova nu trebuie să se încline nici în dreapta, nici în stânga, deoarece riscă să se prăbușească. De aceea, voi promova doar vectorul dezvoltării naționale”, a spus Usatîi.

Fostul primar al Bălțiului a spus că e gata să-și asume „întreaga responsabilitate pentru Moldova” și a promis „o mare schimbare” pentru ca „fiecare cetățean să aibă o viață demnă”. Concret, el vrea să facă ordine în justiție, să-i susțină pe agricultori și mediul de afaceri.

Renato Usatîi, la evenimentul de lansare în campanie electorală de la Fălești.

Usatîi a mai încercat să devină președinte în 2020, când a ocupat locul trei, după Sandu și Dodon. Ca premiu de consolare, a luat un an mai târziu Bălțiul, devenind primar a doua oară, la alegerile locale din 2021. Prima dată, Usatîi câștigase primăria în „capitala nordului”, în 2015. Și prima și a doua oară el a renunțat la mandatul de primar, dându-și demisia cam pe la mijlocul drumului.

Despre „unirea” societății a vorbit și Vasile Tarlev în evenimentul său de lansare în campanie: „Trebuie să ne unim, să muncim, să ne înțelegem, ca să avem un trai decent”.

Ex-premierul a spus că, dacă devine președinte, în primul rând va lansa un program de „industrializare, care va transforma Moldova într-o țară a inovației și a progresului economic”. El a mai spus că vrea să dezvolte relații atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Rusia și China.

Vasile Tarlev la evenimentul de lansare în campanie pentru fotoliu de președinte al R. Moldova.

Tarlev a deținut funcția de premier între 2001 și 2008, în perioada guvernării Partidului Comunist a ex-președintelui Vladimir Voronin. Presa timpului a criticat activitatea lui Tarlev, numindu-l „premierul de buzunar al lui Voronin”. Într-un interviu din 2011, el nega că i-a fost dirijată activitatea, susținând că doar era „monitorizat de majoritatea parlamentară, care trebuiau să aprobe politicile economice şi sociale ale guvernului”.

În prezent, Tarlev este președinte al Congresului Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova și conduce partidul „Viitorul Moldovei”.

Cu o zi înainte de Usatîi și Tarlev, în campanie s-a lansat actuala președintă Maia Sandu (susținută de PAS) și Alexandr Stoianoglo (susținut de Partidul Socialiștilor).

În discursul de lansare în campania electorală, Sandu a spus că grație eforturilor sale din ultimii aproape patru ani de mandat „am reușit să facem o lume întreagă să ne vadă altfel”.

Ea își propune într-un nou mandat să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor moldoveni, inspirându-se din standardele europene.

La rândul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te