„Pomeni electorale” cu dulciuri expirate, găsite într-un depozit din Durlești. Poliția a pornit o cauză penală

Captură de ecran din video-ul publicat de Poliție.

„Cadouri electorale” cu dulciuri expirate au fost depistate de către oamenii legii într-un depozit din Durlești. Potrivit Poliției, acestea urmau să ajungă la cetățeni în scopul coruperii electorale, fiind asociate cu un lider al „unei grupări criminale”.

În comunicatul emis de Poliție nu se menționează exact despre cine anume este vorba, însă, pe cutiile cu dulciuri se pot observa logo-ul și însemnele blocului politic „Victoria”, controlat de politicianul fugar Ilan Șor.

Cele peste 17.000 de prăjituri cu termen de valabilitate expirat erau plasate în peste 15.000 de cutii. Acestea urmau să fie însoțite de felicitări tipărite, adresate cetățenilor de către conducătorul grupării criminale.

Așa cum cadourile erau pregătite pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, Poliția a pornit o cauză penală.

În premieră, la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie se vor aplica amenzi pentru alegătorii care primesc așa-numitele „pomeni electorale”. Noile sancțiuni au fost introduse vara aceasta de Parlament. Mai exact, în Codul Contravențional a apărut un nou articol, privind „coruperea electorală pasivă”, care prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.

„Coruperea electorală activă”, adică oferirea „pomenilor electorale”, la fel, se pedepsește penal.

Cetățenii prinși că dau mită electorale pot primi amenzi între 37.500 și 57.500 de lei sau riscă o pedeapsă de pană la 5 ani de închisoare.

Amenzile sunt și mai mari dacă persoanele care corup sunt implicate oficial în campanie electorală.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te