În 12 secții de votare, evidența alegătorilor se duce cu ajutorul tabletelor digitale

Un alegător semnează pe tableta digitală, la o secție de votare de la București.

În premieră, alegătorii pot semna pe listele electorale suplimentare și pe tabletele digitale. Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că această modalitate este testată în 11 secții de votare din România și în una din cele 30 deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Autoritatea electorală spune că, în viitor, acest instrument de evidență a alegătorilor ar putea lua locul listelor electorale suplimentare pe hârtie.

„Funcționarii din cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare au comunicat comisiei că tabletele digitale funcționează fără dificultăți și reduc considerabil timpul pentru votare”, se arată într-un comunicat al CEC.

Până la ora 18:30, în diasporă și-au exercitat dreptul la vot aproape 190.000 de alegători. Cei mai activi alegători sunt din categoria de vârstă 36-45 de ani (peste 55.000), în timp ce peste 23.000 dintre cei care au votat au între 18-25 de ani.

În România au fost deschise 16 secții de votare, la fel ca în Statele Unite. Rânduri au fost la București, Galați, Sibiu și Timișoara.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te