Explainer | Dolarul crește, spre deosebire de euro. De ce?

Aprecierea dolarului față de euro este așteptată să continue și în perioada următoare.

Vineri, 15 noiembrie, dolarul american a depășit pragul de 18 lei, care nu a mai fost atins din 2022. La nivel internațional, este așteptată o creștere a monedei americane, în special în fața euro, urmare a revenirii lui Donald Trump și a unor potențiale tarife la importurile din UE și China.

Indicele dolarului a crescut cu aproximativ 3% față de cât valora înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Iar creșterea neașteptată poate avea un efect de destabilizare a economiei globale, întrucât moneda SUA acoperă 90% din tranzacțiile străine, scrie The New York Times.

Care sunt plusurile unui dolar puternic?

Un dolar mai puternic înseamnă că americanii pot cumpăra mai multe bunuri străine, servicii și își permit mai multe călătorii în afara țării.

Pe de altă parte, acest lucru micșorează competitivitatea companiilor americane care exportă produse, deoarece acestea vor deveni mai scumpe pentru clienții din afara SUA, fapt ce va reduce volumul de vânzări.

De ce cade euro?

Cursul monedei euro față de dolarul american a scăzut sub 95 de eurocenți pentru un dolar american, în special din cauza politicii dobânzilor mici, practicate de Banca Centrală Europeană (BCE), care a adoptat o poziție mai precaută față de Rezerva Federală a SUA, din cauza îngrijorărilor legate de creșterea economică fragilă din zona euro, de doar 0,4% în ultimul trimestru.

Această situație a avut efecte negative asupra monedei unice europene, care s-a depreciat. Aproape 40% din plățile transfrontaliere și cele la nivel mondial pentru aproape jumătate din exporturi UE sunt efectuate în euro. Pe lângă asta, mai este și moneda oficială a 20 din cele 27 de state membre ale UE.

Ce înseamnă asta?

Dacă valoarea euro scade, cresc costurile de import în zona euro, respectiv crește prețul produselor și energiei, ceea ce înseamnă produse și servicii mai scumpe pentru consumatorii europeni.

Această inflație însă are și altă față, adică prezintă avantaje pentru exportatorii din UE și investitorii cu venituri în străinătate, deoarece pot vinde la un preț mai scăzut, unui număr mai mare de cumpărători de pe piața mondială.

Ce efecte va avea asupra R. Moldova?

Economistul Veaceslav Ioniță a spus Europei Libere că aprecierea dolarului este legată de „entuziasmul” mediului de afaceri după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Dar o creștere a valorii dolarului în prezent are un impact mai mic asupra economiei R. Moldova.

„Creșterea valorii dolarului influența economia R. Moldova înainte, când peste 50% din importuri erau în dolari SUA, până în anul 2022”, spune Ioniță, care numește situația dată o „gură de aer” pentru exportatorii moldoveni.

Deși un leu moldovenesc mai slab, influențat de dolar, ar putea determina o creștere a ratei inflației, acest risc este unul scăzut, consideră Ioniță.

„Noi am rezolvat problema inflației și impactul va fi unul ignorabil, iar pentru mediul de afaceri prea puțin s-a depreciat leul, dar cel puțin este o gură de aer”, adaugă economistul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te