Update:
„Nu mai există ambulanțe neechipate în Asistența Medicală Urgentă”, spune ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-o precizare făcută în cazul decesului Andreei Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc. Acesta a scris ieri într-o postare că fiica sa nu a putut fi salvată de medicii de pe ambulanță pentru că prima mașină sosită nu era echipată corespunzător. Potrivit ministrei Nemerenco, a doua ambulanță care a venit era o unitate de terapie intensivă, care a fost chemată conform protocolului clinic: „Faptul că s-a solicitat echipa de reanimare denotă gravitatea cazului și nu faptul că prima nu ar fi avut echiparea necesară”.
Ministra sănătății a oferit mai multe detalii despre intervenția medicilor. Serviciul 112 a fost apelat la 21:18 cu menționarea că Andreei Cuciuc „îi vine greu să respire”. Ambulanța a ajuns în 7 minute, timp egal cu timpul de răspuns în țările UE și Marea Britanie. Echipa a realizat manevrele medicale în interiorul ambulanței, având toate echipamentele necesare, inclusiv oxigen și defibrilator. Dar pentru că intervențiile primului echipaj nu se soldau cu succes, a fost solicitată echipa de terapie intensivă, așa cum prevăd protocoalele clinice. Aceasta a continuat manevrele de resuscitare. „Aceasta este procedura, și medicii trebuie să resusciteze până este epuizată ultima șansă.” Măsurile de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală au durat 52 de minute în conformitate cu protocoalele medicale, dar tânăra nu a putut fi salvată.
Știrea inițială
Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, în vârstă de 17 ani, a murit vineri seara, după ce i s-a făcut rău într-un local din Chișinău.
Potrivit unei postări scrise de Igor Cuciuc, tânăra de 17 ani era împreună cu colegii într-o berărie din sectorul Botanica, când a leșinat și a fost scoasă din încăpere de către prietenele ei.
Potrivit interpretului, prima ambulanță a venit în șapte minute, dar nu dispunea de aparatură pentru respirație asistată. De aceea a fost chemată o a doua echipă, cu un aparat respirator, care a ajuns peste 20 de minute, dar a fost prea târziu. De asemenea, Igor Cuciuc scrie că localul era plin de fum de narghilea, de țigări electronice și nu era aerisit. Cauza decesului urmează să fie precizată pe parcursul zilei de sâmbătă.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a reacționat, precizând că toate autosanitarele sunt dotate cu echipamente medicale, oxigen și defibrilatoare. „Iar solicitarea pentru a doua echipă a fost reieșind din specificul și gravitatea cazului concret. Toate acțiunile și măsurile de resuscitare s-au efectuat timp de 52 de minute în conformitate cu Protocoalele Clinice Naționale în vigoare”, se arată în comunicatul Centrului.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te