România: PSD obține cele mai multe voturi, urmat de AUR și PNL

O familie la vot într-un sat de lângă București, duminică, 1 decembrie.

Peste 52% din cetățenii români cu drept de vot din țară și din diasporă au mers la urne în acest weekend pentru a alege noul Parlament. Moldovenii aproape și-au egalat recordul istoric de participare de la prezidențialele românești de săptămâna trecută, votând din nou în număr de peste 80.000.

Autoritatea Electorală Permanentă din România publică rezultatele numărătorii voturilor pentru legislativul românesc bicameral (Camera Deputaților și Senat) în timp real, pe măsura centralizării proceselor verbale din țară și din străinătate.

Datele de până acum arată că parlamentarele din 1 decembrie au fost câștigate de Partidul Social Democrat (PSD), care însă nu va deține și majoritatea în viitorul Parlament, care se anunță a fi unul fragmentat și cu negocieri dificile pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Pe locul doi, se află Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), urmată de Partidul Național Liberal (PNL) și de Uniunea Salvați România (USR), a cărui candidat la prezidențiale, Elena Lasconi, a ajuns în turul doi de scrutin.

În total șapte partide au intrat în viitorul legislativ de la București, fiind vorba de Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) și două formațiuni noi, considerate extremiste: SOS România, condusă de Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială de Curtea Constituțională pentru discursul extremist și Partidul Oamenilor Tineri (POT), formațiune care l-ar susține pe independentul Călin Georgescu, care a câștigat primul tur al prezidențialelor din 24 noiembrie.

Europa Liberă România actualizează la rândul ei datele, pe măsură ce vin din teritoriu.