Potrivit Biroului politici de reintegrare al Guvernului, deconectările au avut loc în localitățile din raionul Dubăsari, municipiul Bender și suburbiile acestuia.
Fără gaze au rămas 4 școli, o instituție medicală și două instituții culturale. Totodată, de la agent termic au fost deconectate mai multe sedii publice din Bender, inclusiv sediile teritoriale ale poliției și ale procuraturii R. Moldova.
Deconectările au avut loc la scurt timp după ce Gazprom a anunțat că va sista complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie.
Concernul rus a invocat pretextul „neachitării sistematice a datoriilor” de către compania-fiică Moldovagaz, precizând că este vorba despre o datorie fictivă nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.
La rândul său, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazprom, calificând-o drept „o tactică opresivă”, prin care Rusia „folosește energia ca armă politică”. În cuvintele lui, Rusia ar transforma locuitorii din regiunea transnistreană în „ostatici” și ar „încerca să șantajeze” R. Moldova prin pretenții financiare „nejustificate”.
Câte localități pot rămâne fără încălzire?
Anterior, Biroul pentru politici de reintegrare a transmis că 11 localități din Zona de Securitate, aflate pe malul drept al Nistrului, sunt conectate la rețelele „Tiraspoltransgaz” și, prin urmare, pot fi afectate de întreruperea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană.
Este vorba despre satele Hârbovăț și Varnița, din raionul Anenii Noi; satele Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, din raionul Dubăsari; satele Copanca, Hagimus și Fârlădeni, din raionul Căușeni. De asemenea, gimnaziile din satele Roghi și Corjova, din raionul Dubăsari, care sunt alimentate cu gaze din stânga Nistrului.
Te-ar putea interesa și: 11 sate din dreapta Nistrului riscă să rămână fără gaze odată cu regiunea transnistreană
În același timp, regiunea transnistreană depinde în totalitate de gazele naturale livrate din Rusia, iar sistarea livrărilor poate provoca o „criză umanitară”, potrivit guvernului moldovean.
Directorul „Tirasteploenergo”, Oleg Ișcenco, a spus presei din regiune că regiunea transnistreană va rămâne fără agent termic și apă caldă chiar de pe 1 ianuarie. Potrivit lui, livrarea apei calde și a agentului termic va fi sistată la câteva ore după încetarea livrării gazelor rusești, care este preconizată pentru dimineața de 1 ianuarie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te