„Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei”, se spune într-un comunicat oficial.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni pe reprezentantul ambasadei ruse la Chișinău, după ce aceasta a difuzat o declarație în care se exprimă îngrijorarea față de „deteriorarea rapidă a situației” de pe malul stâng al Nistrului, în urma sistării tranzitului gazelor rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie.
Ambasada rusă a acuzat Kievul și Occidentul că au lăsat sute de mii de oameni, în toiul iernii, fără lumină și căldură.
Amintim că Gazprom a refuzat să continue livrarea gazelor pe rute alternative în Transnistria, pretinzând achitarea unei datorii istorice de 700 de milioane de dolari pe care Chișinăul nu o recunoaște.
MAE a reafirmat că „responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze”.
Și Biroul politici de reintegrare a difuzat un comentariu în care constată „intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului”.
Biroul a respins recentele afirmații ale liderului administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia Chișinăul nu ar fi propus niciun fel de sprijin regiunii transnistrene, confruntată cu criza energetică.
„Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, se spune în comentariul citat.
Referitor la acuzațiile părții ruse, Biroul politici de reintegrare notează că „nici Gazprom și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei Moldovagaz pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”.
După sistarea de către Gazprom a livrării de gaze naturale pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană rămâne fără apă caldă, agent termic și cu un deficit mare de curent electric. Majoritatea întreprinderilor mari din regiune și-au sistat activitatea, transportul public aproape că nu mai funcționează, iar școlile au prelungit vacanța de iarnă a elevilor.
- Te-ar putea interesa și: Cum ar putea Chișinăul să salveze regiunea transnistreană de la îngheț
Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz a propus Tiraspolului „asistență tehnică și comercială” pentru procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.
Regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te