Astfel, trei generatoare electrice au fost transportate în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari. Acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a grădiniței creșă „Garofița”.
Alte patru dispozitive au ajuns în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, pentru asigurarea funcționalității grădiniței de copii „Romanița”, liceului teoretic Varnița, primăriei satului Varnița, precum și a centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”.
Acțiunea vine după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 6 ianuarie, un șir de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din Zona de Securitate de la Nistru, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică de pe malul stâng al Nistrului.
Totuși, punerea în aplicare a deciziei CSE și racordarea la rețelele de pe malul drept al Nistrului ar putea dura luni de zile.
- Te-ar putea interesa și: Chișinăul dispune livrarea gazelor și curentului în câteva sate unite la sistemul energetic transnistrean
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Teleradio-Moldova că racordarea celot 14 localități din Zona de Securitate de la Nistru presupune construcția de noi gazoducte și puncte de acces - lucrări care, în mod normal, durează până la 9 luni.
Pe 7 ianuarie, CSE a anunțat că necesitățile de energie electrică ale Republicii Moldova sunt, în continuare, acoperite pe deplin, fără să fie necesară activarea contractelor de avarie.
UE îndeamnă Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul
Între timp, Comisia Europeană, reprezentanții căreia ar urma să discute la finele acestei săptămâni cu responsabili de la Guvernul R. Moldova, pentru „a găsi o soluție la problema livrării resurselor energetice pe întreg teritoriul țării”, a îndemnat administrația separatistă de la Tiraspol să coopereze cu Chișinăul pentru a rezolva situația în interesul populației locale, transmite IPN.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat în cadrul unui briefing susținut la Bruxelles, pe 6 ianuarie că, au fost luate deja „măsuri pentru a facilita schimbul de energie electrică prin rețelele existente” cu Uniunea Europeană, pentru a asigura că acestea pot fi utilizate pentru livrarea unor cantități mai mari de energie electrică, dacă va fi necesar.
În același timp, Comisia Europeană a îndemnat toate statele membre UE să demonstreze solidaritate cu R. Moldova.
- Te-ar putea interesa și: Operatorii europeni măresc capacitatea de export a energiei electrice către Republica Moldova și Ucraina
Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz le-au propus autorităților de la Tiraspol „asistență tehnică și comercială” la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.
Regiunea separatistă, însă, susținută de Rusia, a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.
În același context, România și R. Moldova s-au adresat Comisiei Europene cu o cerere comună de derogare temporară la obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, și exportată în Republica Moldova. Despre aceasta a menționat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, potrivit presei de peste Prut. Oficialul român a sugerat că scutirea ar putea, practic, înjumătăți prețul energiei electrice livrate Republicii Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te