Noul secretar de stat american Marco Rubio a transmis un mesaj ambasadelor americane din întreaga lume în care a explicat cum se aplică ordinul executiv semnat de Trump la 20 ianuarie, care spune că „nicio altă formă de asistență externă a Statelor Unite nu va mai fi plătită într-un mod care nu este pe deplin aliniat cu politica externă a președintelui”.
Ordinul lui Trump spune că ajutorul extern acordat în prezent de SUA nu s-ar alinia cu „interesele americane” și uneori chiar ar contrazice „valorile americane”, fără a preciza la ce se referă mai exact. Acesta pune pe pauză timp de 90 de zile asistența americană pentru dezvoltare, cu scopul de a evalua eficiența și „coerența cu politica externă a SUA”. Decizia afectează noile plăți de fonduri către diferite state, ONG-uri, organizații internaționale și alți beneficiari, care așteaptă să fie revizuite programele.
Până în prezent, nu este clar cum această decizie va afecta țări precum R. Moldova, care de la independență încoace a primit asistență financiară în valoare de cca. 2 miliarde de dolari din partea SUA prin USAID și rămâne unul dintre marii beneficiari de ajutoare americane din regiune.
Trump și alți republicani au promis să reducă programele de asistență externă a SUA, care constituie circa 1% din bugetul federal (potrivit datelor din 2023), iar nota lui Rubio justifică înghețarea asistenței externe prin faptul că este imposibil pentru noua administrație să evalueze dacă angajamentele de ajutor extern existente „nu sunt dublate, sunt eficiente și sunt coerente cu politica externă a președintelui Trump”.
Noul președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, congresmanul Brian Mast (republican din Florida) a promis săptămâna aceasta că membrii partidului său vor pune sub semnul întrebării „fiecare dolar și fiecare diplomat” plătit din bugetul Departamentului de stat pentru a se asigura că acesta îndeplinește standardele lor pentru strictul necesar. Mast a spus într-un comunicat de presă, după ce Rubio a fost confirmat ca secretar de stat, că intenționează să colaboreze cu Rubio pentru a „eradica” risipa la Departamentul de Stat.
Reprezentantul Gregory Meeks (democrat din New York) a spus într-o scrisoare adresată lui Rubio că programele de asistență externă ale SUA promovează stabilitatea în alte țări pentru a ajuta la „oprirea extinderii crizelor direct la ușa noastră”.
Meeks a spus că „asistența externă nu este o pomană, este o investiție strategică în viitorul nostru” și că servește în mod direct intereselor americane, demonstrând credibilitatea țării în fața aliaților, partenerilor și persoanelor vulnerabile care se bazează pe asistența americană pentru supraviețuire.
Prin întreruperea programelor actuale și împiedicarea altora noi, SUA ar „ceda acest spațiu” adversarilor lor, se arată în scrisoare, care a fost semnată și de reprezentantul Lois Frankel (democrat din Florida), membru de rang în alt al Subcomisiei pentru securitatea națională, Departamentul de Stat și programe conexe din Camera Reprezentanților.
Ordinul lui Rubio exceptează programele alimentare de urgență, precum cele care ajută la hrănirea a milioane de oameni în Sudan. Ordinul executiv al lui Trump nu menționează ajutorul militar, dar mesajul lui Rubio specifică faptul că asistența militară acordată Israelului și Egiptului este exceptată. Nu este clar dacă o derogare similară este și pentru asistența militară acordată de SUA pentru Ucraina.
Cu toate acestea, fosta administrație Biden a accelerat plata ajutoarelor aprobate pentru Ucraina înainte de a părăsi Casa Albă, din cauza îngrijorării că Trump le va întrerupe.
Există încă aproximativ 3,85 miliarde de dolari în fonduri autorizate de Congres pentru viitoare livrări de arme către Ucraina și depinde de Trump dacă le va cheltui sau nu. SUA sunt cel mai mare donator din lume, furnizând zeci de miliarde de dolari anual.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te