Tiraspolul a eliberat primii deținuți, după condițiile înaintate de Chișinău pentru tranzitarea gazelor

Tiraspolul a eliberat primul deținut ilegal, după ce Chișinăul a condiționat acest lucru pentru a permite tranzitul gazelor spre stânga Nistrului.

Cetățenii moldoveni Anton Malîșev și Stanislav Menzarari au fost eliberați din detenția ilegală din regiunea transnistreană. Asociația Promo-Lex a anunțat pe 11 februarie eliberarea lui Malîșev, după ce Chișinăul a cerut Tiraspolului să elibereze mai mulți deținuți din stânga Nistrului.

La două ore distanță, avocatul Vadim Vieru de la Promo-LEX a confirmat pentru Europa Liberă și eliberarea lui Menzarari. Acesta fusese răpit în 2020 de pe teritoriul Republicii Moldova, alături de alți trei bărbați, și acuzat de „spionaj”. Doi dintre ei au fost eliberați în aceeași zi, iar Adrian Glijin pe 7 aprilie 2023, însă Menzarari a rămas în detenție până acum.

Anton Malîșev a fost răpit pe 8 februarie 2023 și supus unui proces penal, potrivit asociației Promo-Lex.

„În această perioadă, sănătatea sa s-a deteriorat grav, fără acces la îngrijiri medicale adecvate. Condițiile precare de detenție au dus la pierdere drastică în greutate și afectarea stării sale generale”, se menționează într-un comunicat al asociației.

Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, originar din orașul Slobozia, a fost condamnat acum un an la 21 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Avocatul Vadim Vieru, directorul programului „Drepturile omului” la asociația Promo-Lex, a spus Europei Libere că „există dubii că fapta a fost comisă de el”.

Biroul pentru politici de reintegrare a confirmat eliberarea lui Malîșev, pe 10 februarie. Guvernul spune că acest lucru a fost posibil datorită eforturilor Chișinăului și a partenerilor internaționali.

Pe 10 februarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat grantul de 60 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a continua livrarea de gaze. În schimb, regiunea transnistreană va primi gaze achitate de o firmă din Dubai și livrate de una din Ungaria.


Chișinăul a condiționat tranzitul prin „câteva acțiuni care să demonstreze deschidere” din partea Tiraspolului.

Autoritățile moldovene așteaptă ca cele separatiste să elibereze deținuții politici, să rezolve problema liceului din Râbnița, să păstreze Moldova 1 în grila de emisie și să scoată așa-numitele posturi de control instalate în 2022.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te