Europenii mai degrabă nu vor fi la masa negocierilor de pace pentru Ucraina, spune emisarul lui Trump

Keith Kellogg, emisar special SUA, la Conferința de securitate de la Munchen, pe 15 februarie.

Trimisul special pentru Ucraina și Rusia al președintelui SUA a părut să confirme sâmbătă temerile europenilor că vor fi lăsați deoparte la eventuale negocieri de pace pentru încheierea războiului declanșat de Moscova prin invadarea pe scară largă a Ucrainei în urmă cu trei ani.

Întrebat la Conferința de securitate de la Munchen dacă europenii ar trebui să aibă un rol în viitoarele discuții, Keith Kellogg a spus că el face parte „din școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla".

„Prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea, da sau nu, să fiți la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare]", a declarat Kellogg.

El a mai spus că vede posibilă încheierea conflictului în cel mult „180 de zile” și a lăsat să se înțeleagă că președintele SUA, Donald Trump, vrea o „soluție” cât mai curând. El a mai spus că eforturile anterioare de a soluționa conflictul au eșuat pentru că au participat prea multe țări, într-un alt indiciu că nu vede un rol important pentru Europa.

Financial Times a relatat tot sâmbătă că administrația președintelui republican Donald Trump a trimis țărilor europene din NATO un chestionar în care trebuie să precizeze cum ar putea contribui concret la menținerea păcii după ce se va ajunge la ea.

Kellogg ar urma să meargă zilele următoare la Kiev și în capitalele țărilor NATO ca să discute înainte de negocieri.

Rămâne neclar cine va participa la ele, dar emisarul american a părut să confirme că Ucraina va avea un loc la masă.

Declarația lui Kellogg a venit la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe europenii, tot la Munchen, că SUA nu vor ține seama de ei la negocieri, și că trebuie să-și creeze propria armată dacă vor să obțină „respectul” lui Trump.

Zelenski a spus că încrederea europenilor, veche de decenii, că America le va sări în ajutor la nevoie, nu mai este la locul ei.

Vineri, vicepreședintele SUA, JD Vance, a părut să sugereze de la tribuna aceleiași reuniuni de la Munchen că administrația Trump nu va apăra țările europene dacă ele continuă să limiteze drepturile grupărilor care nu le convin - fiind vorba de partidele extremiste de dreapta, ca Alternativa pentru Germania, AfD.

Zelenski a avertizat că țara sa, care depinde în prezent în mare măsură de SUA pentru apărare, nu va accepta aranjamente care contravin intereselor sale naționale.

Bloomberg a relatat sâmbătă că o întâlnire între președinții Rusiei și SUA ar putea avea loc în Arabia Saudită înainte de sfârșitul lunii curente.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te