Dumitru Braghiş este conştient că nu are nici o şansă să ocupe funcţia de preşedinte.
28 martie 2001
Ora Moldovei.
Valerian Cristea și Dumitru Braghiș candidați la președinție.
Dan Ionescu: Astăzi la miezul nopţii expiră termenul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii. În prima parte a zilei, comisia parlamentară pentru organizarea alegerilor prezidenţiale a înregistrat încă două candidaturi, care vin să se adauge aceleia înaintate de liderul comunist Vladimir Voronin, la data de 23 martie. Detalii de la Sergiu Praporşcic.
Comisia specială pentru alegerea şefului statului a înregistrat astăzi încă două candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Republicii – pe cea a comunistului Valerian Cristea, pe cea a premierului în exerciţiu, liderul Alianţei „Braghiş” - Dumitru Braghiş. Astfel, la scrutinul prezidenţial, preconizat pentru 4 aprilie vor participa trei candidaţi. Primul liderul comunist, Vladimir Voronin, fiind înregistrat acum o săptămână.
Pentru înaintarea lui Valerian Cristea la funcţia de şef al statului s-au pronunţat 16 parlamentari comunişti, pentru Dumitru Braghiş au semnat 18 deputaţi din grupul său parlamentar. Înaintarea lui Valerian Cristea la funcţia de preşedinte al Republicii a constituit o surpriză. Comuniştii au anunţat anterior, că ar putea să înainteze încă o candidatură pe lângă cea a lui Vladimir Voronin pentru ca să nu poată fi pusă la îndoială legalitatea alegerilor, la care, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, ar urma să participe cel puţin doi candidaţi. Intenţia comuniştilor părea însă inutilă, după ce marţi Dumitru Braghiş a declarat, că va candida şi el.
Observatorii politici consideră, că acţiunea comuniştilor poate fi explicată într-un singur mod – Vladimir Voronin a pus la îndoială sinceritatea declaraţiilor lui Braghiş şi pentru a asigura legalitatea alegerilor, grupul parlamentar al PCRM a propus cel de-al doilea candidat comunist. L-am întrebat pe Valerian Cristea de ce a acceptat să cadideze la funcţia de şef al statului, odată ce este clar că viitorul preşedinte al Republicii va fi liderul comunist Vladimir Voronin.
Valerian Cristea: „A fost o propunere din partea câtorva deputaţi, colegi din fracţiune, cu propunerea ca să candidez şi eu, ca deputat în Parlament candidat în postura de preşedinte al ţării. La rând cu liderul nostru, al Partidului Comuniştilor din ţară, domnului Voronin Vladimir Nicolaevici, având în vedere că Constituţia permite, având în vedere că fracţiunea este foarte majoră. Şi eu am acceptat această propunere. Mai mult ca atât: candidatura mea a fost discutată şi la comitetul executiv al Partidului. Eu socot, că asta e o onoare, e o cinste foarte mare din partea colegilor mei.”
Valerian Cristea a exclus versiunea unei scindări a grupului parlamentar al comuniştilor pe chestiunea alegerii şefului statului: „Nu, nu este, nici vorbă nu poate să fie despre aceasta. Fiindcă, încă o dată repet, având în vedere că e o fracţiune foarte majoră, având în vedere că Constituţia permite, mai mult cred că este o atenţie din partea colegilor faţă de personalitatea mea.”
Şi cel de-al treilea candidat, Dumitru Braghiş, este conştient că nu are nici o şansă să ocupe funcţia de preşedinte. Braghiş spune, însă, că participă la scrutin pentru a oferi o alternativă candidaturii şi programului de guvernare comunist.
Dumitru Braghiş: „Participarea la acest important eveniment, cum este alegerea preşedintelui ţării, este o posibilitate a fracţiunii, a Alianţei „Braghiş”, de a înainta în primul rând candidaturi. Deci se respectă dreptul nostru constituţional. În al doilea rând, noi avem posibilitatea prin acest eveniment să prezentăm încă o dată viziunea, opinia Alianţei „Braghiş” asupra unor probleme, idei, concepţii, care au fost promovate de Guvern în perioada precedentă şi care vor fi sau pot fi promovate şi mai departe. Totodată, putem să atenţionăm asupra unor decizii, care pot să agraveze situaţia în ţară, de exemplu. Ca să nu vorbim pe urmă, sau să fim într-un fel obijduiţi pe noi înşine, că n-am profitat de un asemenea moment. Noi înţelegem destul de bine, că rezultatul este practic clar. Deseori în ultimele zile am fost învinuiţi precum că mergem să îndeplinim dorinţa comuniştilor, de a scoate o problemă. Dar era destul de clar, că comuniştii aveau şi numărul necesar de deputaţi care puteau înainta încă o candidatură şi aveau posibilităţi reale de a înainta încă o candidatură. Deci, nu există problemă.”
La 4 aprilie Parlamentul urmează să aleagă, prin vot secret, preşedintele Republicii. Mîine comisia specială pentru alegerea şefului statului urmează să înmîneze lui Vladimir Voronin, Valerian Cristea şi Dumitru Braghiş legitimaţiile de concurent electoral.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.