Reflectarea alegerilor locale: anularea timpilor de antenă gratuiţi?

Iurie Ciocan

Marian Pocaznoi (CCA): „Trebuie să lăsăm radiodifuzorii singuri să-şi organizeze politica editorială.”

Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Comisia Electorală Centrală au început discuţiile despre cum urmează să reflecte instituţiile de presă campania pentru alegerile locale din acest an. Dezbaterile sînt doar la început şi e devreme de presupus care vor fi prevederile concrete, ceea ce se poate însă afirma de pe acum e că radiodifuzorii nu vor mai avea dilema cărui document să dea prioritate: regulamentului elaborat de CEC sau Concepţiei adoptate de CCA.

Pe durata campaniilor electorale Comisia Electorală Centrală este cea care impune norme de comportament pentru presa electronică şi dă sau nu curs unor plîngeri depuse de concurenţi. În acelaşi timp CCA este tutorele permanent al pieţei audiovizuale şi este în drept să intervină cu recomandări, inclusiv pentru reflectarea alegerilor. De aici se iscau de regulă tot felul de disensiuni ce nu făceau decît să-i buimăcească pe executorii reglementărilor. La scrutinul parlamentar din noiembrie anul trecut CEC-ul a pledat pentru o libertate mai mare a ziariştilor, iar concepţia adoptată de CCA impunea presei mai multe restricţii.

Noul şef al CCA Marian Pocaznoi se angajează să dea mai multă libertate radiodifuzorilor. „Într-adevăr, trebuie să lăsăm ca radiodifuzorii singuri să-şi promoveze politica editorială şi singuri să şi-o organizeze” – a spus azi preşedintele CCA.

Potrivit Codului electoral, la alegerile locale obligaţi să organizeze dezbateri între concurenţi sînt radiodifuzorii regionali, cei cu acoperire naţională avînd posibilitate să acţioneze după voia lor, în conformitate cu regulamentele lor interne, dar cu condiţia să respecte principiile generale de reflectare echitabilă, echilibrată şi imparţială a alegerilor.

Invocînd numărul mare de candidaţi, peste 100 000, CEC-ul pledează pentru anularea în campania pentru locale a obligativitatii acordarii timpilor de antenă gratuiţi la televiziunile publice şi cele cu acoperire pe întreg teritoriul republicii. Lucru care pare să nu fie pe placul partidelor, mai ales a celor extraparlamentare, după cum a lăsat să se înţeleagă azi la discuţii reprezentantul PNL. În schimb unii radiodifuzori dimpotrivă ar fi bucuroşi să mai dea prin sită concurenţii.

Anatol Golea, directorul postului privat de televiziune TV7: „Atunci cînd se acordă la parlamentare trebuie să se acorde şi la locale. Dar nu putem, pentru că vom avea 100 000 de candidaţi, înseamnă că nu este corect să se acorde şi la parlamentare. Atîta timp cît va fi această regulă cu acordarea timpului de antenă gratuit, atîta timp vom avea metri de buletine electorale, pentru că vin oameni, în primăvară se acutizează dacă facem alegerile primăvara. ”

Documentele normative aşa cum sînt văzute de cele două instituţii vor da mînă liberă ziariştilor inclusiv la organizarea dezbaterilor, dar partidele zise mici cer reguli mai clare, de natură să le asigure aceeaşi vizibilitate ca şi partidelor parlamentare.

CEC-ul prin preşedintele Iurie Ciocan îşi păstrează poziţiile: „Pentru noi viziunea este una clară, mai puţin să ne amestecăm şi mai mult să le dăm mînă liberă în limita legii, televiziunile să-şi rezolve problema, pentru că ei sînt specialişti şi ei ştiu cum”.

Partidele mici cer reguli mai clare

Your browser doesn’t support HTML5

Partidele mici cer reguli mai clare



După ce au avut experienţa reflectării campaniei electorale dinaintea alegerilor parlamentare din noiembrie, cînd s-au condus după un regulament care le dezlega mîinile, radiodifuzorii nu pot decît să se bucure în continuare de libertate, doar că se pomenesc cu alte dileme. De această dată mingea se mută în terenul audiovizualului local, pentru că este obligat prin lege să reflecte campania.

Iată cum formulează dilema radiodifuzorilor locali Ion Bunduchi, coordonator în cadrul reţelei Soros de posturi tv şi radio locale: „Cam cum am putea aduce la ecran 300 de candidaţi astfel încît populaţia să cunoască oferta electorală a acestora? Cum să categorisească concurenţii electorali. Ar putea fi o modalitate să facă dezbateri între candidaţii la primărie, dezbateri între candidaţii la consiliile locale, separat, dezbateri pentru concurenţii pentru consilier raional sau poate cu cei care au în spate partide politice solide”.

În varianta finală, regulamentul urmează să fie aprobat nu mai tîrziu decît în prima săptămîna a campaniei electorale, astfel încît radiodofuzorii să-şi adapteze grilele de emisie în timp util cu acordul CCA.