4.04 - Chișinău: Habemus presidentem

Vladimir Voronin în 2006

Vladimir Voronin - primul lider al unui partid comunist nereformat, ajuns în fruntea unui stat din fostul lagăr socialist.


4 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Habemus presidentem...

Dan Ionescu: Evenimentul zilei de astăzi a fost alegerea de către Legislativ a preşedintelui ţării, un eveniment ţinând mai degrabă de protocol, dat fiind că ideea însăşi de surpriză a fost practic eliminată încă înainte de ţinerea votului. Despre felul cum au decurs procedurile de alegere şi despre principalele ţeluri, pe care şi le propune noul şef al statului vă inforemează Lina Grâu.

Primul secretar al comuniştilor moldoveni a fost ales astăzi preşedinte al Republicii Moldova. Vladimir Voronin nu intenţionează să renunţe la calitatea de membru de partid, devenind în felul acesta primul lider al unui partid comunist nereformat, ajuns în fruntea unui stat din fostul lagăr socialist.

În urma modificărilor la Constituţie, operate la 5 iulie 2000, şeful statului este ales prin vot indirect de către Parlament. Pentru Vladimir Voronin au votat 71 de deputaţi, din cei 101 câţi are Legislativul de la Chişinău şi exact atâtea mandate, câte are grupul parlamentar al comuniştilor. Pentru premierul în exerciţiu, deputatul Dumitru Braghiş, au votat 15 parlamentari, iar pentru cel de-al doilea candidat comunist, Valerian Cristea, care a avut un rol mai mult figurativ, şi-au dat votul trei deputaţi.

Grupul parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat, care deţine 11 mandate, nu a participat la alegeri. Calculele arată, că pentru candidaţii PCRM au votat patru deputaţi din Alianţa „Braghiş”, declarată în opoziţie constructivă faţă de comunişti.

În discusul său, Vladimir Voronin a declarat, că optează pentru întărirea puterii prezidenţiale, ca liant al puterilor în stat, democratizarea în continuare a societăţii, eliminarea a ceea ce el a numit călcâiul lui Ahile al fostelor guvernări – adică a confruntărilor dintre Parlament, Preşedinţie şi Guvern şi pentru dreptul cetăţenilor la o viaţă decentă. Unul din obiectivele sale este restabilirea încrederii cetăţenilor faţă de stat. Principalele probleme economice sunt asigurarea unor relaţii civilizate de piaţă şi lupta cu crima organizată şi corupţia. Printre priorităţi, Voronin a numit soluţionarea conflictului transnistrean. Împreună cu Guvernul României, el intenţionează să participe la eliberarea din detenţie a grupului Ilaşcu.

Noul preşedinte a optat pentru continuitatea politicii externe, care va avea totuşi unele nuanţe noi. Vladimir Voronin: „Prin continuitate înţeleg confirmarea tuturor acordurilor şi obligaţiilor, pe care le avem noi astăzi în organismele internaţionale, inclusiv faţă de Fondul Monetar Internaţional. Nu mai puţin important este şi continuitatea procesului de integrare în structurile europene. Aici probabil trebuie să fim mai pragmatici, această întrebare va fi o realizare practică a intereselor noastre naţionale. Aceste interese ne dictează şi întărirea şi dezvoltarea relaţiilor cu vecinii noştri – România şi Ucraina, restabilirea relaţiilor economice şi comerciale cu partenerii noştri tradiţionali din CSI şi în primul rând cu Rusia. În fine, vom fi prezenţi acolo, unde avem interesele naţionale şi vom fi cu acei, care ne respectă aceste interese.”

Liderul comunist şi-a încheiat discursul cu celebra afirmaţie a lui Ştefan cel Mare, fără a face însă referire la numele domnitorului: „Moldova nu e a noastră, ci a nepoţilor şi strănepoţilor noştri. Ultimul deceniu ne-a confirmat cu prisosinţă o vorbă mâhnită a cronicarului, că Moldova se află la răscrucea tuturor nenorocirilor. Asta înseamnă că noi, asemeni ca şi străbuneii noştri, ar trebui s-o păstrăm ca ochii din cap, ca s-o ferim de acest blestem pe scumpa noastră Moldovă.”

Tezele electorale ale lui Dumitru Braghiş au avut mai mult un caracter economic şi social.

Dumitru Braghiş: „Copilărie fericită - copiilor, trai onorabil familiilor, linişte sufletească pensionarilor, protecţie meritată mamelor, invalizilor şi familiilor nevoiaşe, acces egal la serviciile sociale pentru toate categoriile populaţiei.” Potrivit lui, în cazul în care relaţiile Moldovei cu finanţele internaţionale se vor întrerupe din nou, aceasta va intra în incapacitate de plată şi nu va putea continua reformele.

Valerian Cristea a optat, în alocuţiunea sa, pentru tragerea la răspundere a oficialilor, care comit încălcări şi a recunoscut, că este conştient, că preşedinte va deveni Voronin şi nu el. După votare, deputaţii comunişti au salutat cu aplauze şi urale rezultatele, anunţate de preşedintele comisiei pentru alegerea şefului statului, Vadim Mişin.

Vadim Mişin: „Numărul total de voturi, acumulate de fiecare candidat: Vladimir Voronin – 71, Valerian ... (aplauze).”

L-am întrebat pe liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, de ce formaţiunea sa, care a avut cele mai multe întrebări pentru Vladimir Voronin, a refuzat să intre în cabina de vot?

Iurie Roşca: „Nu am avut propriul nostru candidat, iar dintre cei trei, conta doar unul, care este oponentul nostru politic, şi rezultatul era cunoscut de dinainte. Am remarcat faptul, că domnul Vladimir Voronin a avut un discurs foarte rezonabil, foarte moderat, a plasat toate accentele aşa cum le-ar plăcea tuturor celor, care urmăresc fenomentul politic şi gradul de dezvoltare al democraţiei în Republica Moldova. Acum suntem cu toţii în aşteptarea alegerii noului, viitorului Guvern şi mai ales suntem curioşi să vedem în ce mod va încerca Partidul Comuniştilor să dezmintă teza, confirmată de o istorie de aproape 70 de ani, că orice grupare marxistă, ajunsă la putere, aplică teroarea ca normă de conduită.”

Cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova s-a născut la 25 mai 1941, în satul Corjova din stânga Nistrului. În 1989-1990 a fost ministru de Interne, obţinând gradul de general-maior de poliţie. După repunerea în legalitate a Partidului Comuniştilor, în 1994, devine lider al acestei formaţiuni. Este căsătorit, are doi copii. Ceremonia de inaugurare în funcţie a noului preşedinte va avea loc sâmbătă. Peste o săptămână, noul preşedinte va emite primul decret cu numele candidatului la funcţia de prim ministru. După ce au ales şeful statului, comuniştii au mers în grup să planteze câteva sute de arbori în sectorul Ciocana al Chşinăului, acţiune înscrisă în programul „Un arbore pentru dăinuirea noastră.

Lina Grâu, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Ce crede omul de pe stradă despre perspectivele, care se deschid în urma schimbărilor de la conducerea ţării? Iată o întrebare, la care Sergiu Praporşcic a încercat să adune cât mai multe răspunsuri direct de la sursă.

Europa Liberă: Ce aşteptaţi de la noul preşedinte ales?

Segiu Lupan: „Ce să aşteptăm? O viaţă ceva mai bună. Nu ştiu dacă va fi. A spus că va fi pîinea 16 bani, cam nu-mi vine a crede. Se aude că peste o lună să fie majorarea cu 10 procente. Aşa că ce a spus – a spus, dar ce va fi - vom vedea. Lupan Sergiu, în sfera businessului lucrez.”

Europa Liberă: Astăzi primul secretar al Partidului Comuniştilor a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii. Ce aşteptaţi de la un preşedinte comunist?

- „Noi aşteptăm mai bine şi mai bine să fie.”

Europa Liberă: Credeţi că va fi mai bine?

- „Tragem nădejde. Dar ce să facem altceva? Cu nădejdea suntem. Câţi ani au fost până acum, tot am tras nădejde şi nimic nu s-a îndeplinit. Poate acum va fi ceva.”
- „Din partea comuniştilor nimic bun nu aşteptăm. Noi am mai trăit într-o perioadă când au fost comuniştii şi n-a fost nimic bun. Am aşteptat de la Lucinschi ceva bun. Cred că n-a avut echipa să fie normală, ca să lucreze şi el mai bine. Atât.”

Europa Liberă: Alegerea unui comunist în funcţia de şef al statului va schimba lucrurile din Republica Moldova în mai bine?

- „Nu cred, până acum comuniştii nu ne-au adus la bine şi de acum înainte cred că, probabil, n-au să facă ceea ce ei au promis în campania electorală. Pur şi simplu e imposibil ca să-şi respecte angajamentele, pe care şi le-au luat. Nu-s reale, pur şi simplu.”

Europa Liberă: Ce credeţi că va întreprinde preşedintele Voronin?

- „El ce va întreprinde? Eu nu ştiu ce va întreprinde el. Noi ce aşteptăm? Probabil, să fie cât mai multe locuri de muncă, economia să fie pusă pe picioare, întreprinderile să lucreze, nivelul de viaţă să se ridice la populaţie, coşul minimal de consum e o mie şi ceva de lei, dar salariile... iată ce aşteptăm. Dar nu cred că va rezolva. Ludmila, specialist la comisia superioară de atestare a Republicii Moldova.”
- „Rezultatele în esenţă ale alegerilor denotă, în primul rând, un eşec al clasei politice din Republica Moldova, al clasei politice aşa-zise democrate. Eu cred că situaţia va evolua numai nu în bine. Sper să aibă acel aspect democratic, dar totuşi cred că se va instaura o dictatură făţişă în Republic Moldova.”
- „Nu aştept de la nimeni nimic. Este puţin probabil ca cineva să fie capabil să schimbe lucrurile în mai bine în Republica noastră.”
- „Punem mari speranţe în noul preşedinte. Consider că cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova va fi cel mai bun din toţi preşedinţii, pe care i-a avut ţara.”
- „Comuniştii au dus ţara, Republica Moldova au dus-o pe malul prăpastiei, au s-o îngroape şi mai tare. Până acum au condus comuniştii şi de acum conduc comuniştii. Pur şi simplu de acum nu le mai încurcă nimeni. Până acum spuneau că sunt de stânga, sunt de dreapta , sunt centrişti. Acum sunt numai ei, dar de făcut nimic. Până acum au fost ei – acelaşi Lucinschi a fost comunist, acelaşi Snegur a fost comunist, Partidul Agrarian au fost tot comunişti. Au condus până acum comuniştii şi acum conduc tot comuniştii, dar de acum, pur şi simplu, la etapa actuală ei nu mai pot să arate cu degetul spre cineva, să spună: ba că ne încurcau aceea, ne încurcau aceea. Acum nu le încurcă nimic. Dar de făcut bine, n-au să facă, fiindcă ei singuri sunt corupţi, şi-s plini de parale. Pentru popor nu au făcut nimic şi nici nu se gândesc. Prin vorbe nu or să facă nimic. Dar fapte de la dânşii nu e de nimic de aşteptat pozitiv.”

Europa Liberă: Dar ce credeţi că vor întreprinde ei? Ce vor face? Ce va face preşedintele Vladimir Voronin?

- „De făcut ceva pozitiv el n-o să facă. Probabil el o să se străduie, dar reformele să le stopeze el nu poate, Europa şi aşa..., ţara, faţă de Europa şi Banca Mondială e datoare, cu foarte mult, datorii foarte puternice. Probabil că investiţii în timpul apropiat nu văd. Acum e foarte greu. Fără un ajutor din exterior, pe baze proprii nu poate şi e imposibil să se ridice ţara. Asta nu e numai părerea mea, dar asta e părerea la toţi oamenii, care văd şi cunosc situaţia reală. Asta e situaţia reală” - îmi zice Ion Florea, din Chişinău, am terminat facultatea de filozofie la Moscova, la Universitatea Lomonosov.”
- „Doresc să fie restabilită ordinea în ţară, să se acorde atenţia intelectualilor – medici, învăţători, bibliotecari. Să se lupte cu banditismul, care a ajuns la un nivel de neimaginat şi desigur să se asigure o stabilitate economică. Este greu să spui, dacă va fi mai bine sau mai rău.”

Europa Liberă: Credeţi că comunistul Vladimir Voronin, ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, va face ca viaţa să fie mai bună în Republica Moldova?

- „Nu credem, de atâta că nu ne-a satisfăcut programul lui în ceea ce priveşte primele puncte din program pe care le-a avut. Şi nici nu l-am votat. Eu de exemplu, am părerea că mari reforme n-o să facă.”
- „Vladimir Nicolaevici este un om foarte bun, creativ, pragmatic, muncitor, cinstit. La început nu va fi mai bine, pentru că totul este devastat, distrus, furat. Poate peste un an doi viaţa se va îmbunătăţi.”