Centrala de la Novodnestrovsk - ecosistemul Nistrului în pericol

Ivan Ignatiev și Ilia Trombițchi (Eco Tiras and Ecospectr)

ONG-uri ecologiste propun semnarea unui acord de mediu cu Ucraina care să prevadă supravegherea bazinului Nistru de către o comisie mixtă.

O organizaţie care se îngrijeşte de mediul ambiant de pe Nistru, Eco Tiras spune că autorităţile ucrainene au reluat construcţia la centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk în lipsa unui acord cu Chişinăul care să reglementeze exploatarea fluviului. Ecologiştii avertizează că hidrocentrala, un proiect sovietic care a trenat multă vreme din lipsa banilor, ar putea afecta ecosistemul Nistrului.

Directorul executiv la Asociaţia Ecologica Internationala Eco Tiras, Ilia Trombiţchi, a declarat la o conferinţa de presă că centrala de la Novodnestrovsk dăunează grav în special faunei din Nistru.

Ilia Trombiţchi: „In ultimele 3 decenii, situatia ecologica pe Nistru s-a schimbat radical, practic nu avem peşte acolo, temperaturile sunt foarte joase, nu sunt conditii pentru dezvoltarea turismului, cum a fost in timpul sovietic.”

Din cauza centralei, Nistrul este un bazin cu apă tehnică pe o distanță de 25 de km

Your browser doesn’t support HTML5

Din cauza centralei, Nistrul este un bazin cu apă tehnică pe o distanță de 25 de km



La aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele organizatiei ecologice Ecospectr din Bender, Ivan Ignatiev a declarat ca in ultimul timp, deciziile care se iau intre ţări sunt mai mult decizii politice şi economice, dar conţinutul ecologic al deciziilor nu are prioritate. El a mai spus ca dacă se va continua în acest mod, există riscul degradării resurselor biologice ale râului, distrugerea ecosistemului.

Viceministrul mediului Lazăr Chirică a confirmat riscurile pe care le prezintă centrala, mai ales în perioada când peştii din Nistru depun icre, iar nivelul apei creşte sau se micşorează cu 2 metri.

Lazăr Chirică: „Ecosistemele biologice care sunt in apropiere de mal, pe parcursul zilei se distrug sub influenta razelor solare.”

Organizaţiile ecologice cred ca soluţia este semnarea unui acord de mediu cu Ucraina, în urma căruia sa fie formată o comisie mixtă care să supravegheze situaţia din bazinul Nistru. Viceministrul Chirică a spus ca de mai multi ani se incearca semnarea acestui acord, dar ucrainenii l-au evitat până acum, pentru că, spune el, nu le convine o prevedere.

Lazăr Chirică: „Care suna in felul urmator: poluatorul plateşte. Si din momentul cand ei semneaza un astfel de acord, inseamna ca ei isi iau responsabilitatea pentru poluarea mediului, si trebuie sa plătească.”

Europa Liberă: Şi ei acum ar fi gata sa semneze un astfel de acord cu un astfel de punct?

Lazăr Chirică: „Ei nu sunt de acord dar sunt impusi de Uniunea Europeană.”

Chirică a mai spus ca din cauza centralei din Novodnestrovsk, râul Nistru este de fapt un bazin cu apă tehnică pe o distanţă de 25 de kilometri, iar mai jos, datorită forţei de regenerare a ecosistemului, îşi revine. Bazinul râului Nistru ocupa jumătate din teritoriul Moldovei.