Omul, un neam, dacă vrei să-l distrugi, iai limba. Iar asta rămîne un punct etern aici, la margine de romanitate.
21 martie 1998
Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.
Vladimir Beșleagă: Așa cum mi-a fost scris în cartea destinului...
Invitatul emisiunii de astăzi este scriitorul Vladimir Beșleagă din Republica Moldova. Prozator, autor de romane, solid și îndrăzneț construite, în dublu sens estetic și moral, Vladimir Beșleagă este azi unul din puținii scriitori din Republica Moldova care, afirmîndu-se în perioada existenței Uniunii Sovietice se bucură de recunoașterea și prețuirea noilor generații literare apărute după destrămarea imperiului bolșevic.
Vladimir Beșleagă s-a născut în urmă cu aproape 70 de ani, într-un sat moldovenesc de dincolo de Nistru, în, pe atunci, mica Republică Sovietică Autonomă Moldovenească, înființată acolo pentru a sluji drept cap de pod expansionismului sovietic. Copilăria i-a fost marcată de teroarea stalinistă a anilor ʼ30. Rude apropiate i-au fost deportate în Siberia și au pierit acolo.
Oameni, destine, istorie: cu scriitorul Vladimir Beșleagă
Your browser doesn’t support HTML5
După război, cînd teritoriul dintre Prut și Nistru a fost anexat Uniunii Sovietice, formația adolescentului viitor scriitor a avut ca dimensiune esențială căutarea și păstrarea identității culturale naționale, amenințată de malaxorul uniformizării în sovietism. Dezghețul de după moartea lui Stalin, perioada de relativă relaxare ideologică din vremea lui Hrușciov, au favorizat acest efort de regăsire de sine.
La jumătatea anilor ʼ60, Vladimir Beșleagă a putut astfel publica primul lui roman important, „Zbor frînt”, care a însemnat o dată în istoria prozei din Republica Moldova.
Dar pentru publicarea următoarei lui cărți, Vladimir Beșleagă a fost nevoit să aștepte, cum veți auzi, aproape douăzeci de ani, el ținînd-o în sertar pînă la jumătatea anilor ʼ80 cînd, în climatul creat de politica lui Mihail Gorbaciov, în Republica Moldova a devenit păosibilă o puternică mișcare de redeșteptare națională și de democratizare.
Frontul Popular din Moldova, creat atunci, l-a avut în rîndurile sale. Iar la primele alegeri, Vladimir Beșleagă a devenit parlamentar în primul Parlament liber ales al Republicii Moldova, devenită suverană și independentă. O experiență de care, acum, Vladimir Beșleagă își amintește cu luciditate și realism. Convorbirea cu el a avut loc la Chișinău, în 1997.