9.04 - Chișinău: Igor Smirnov îl vizitează pe Vladimir Voronin

Igor Smirnov (2005)

Printre înţelegeri, intenţia de a stabili relaţii mai strânse în domeniul economic şi pe linia mass media, în sensul că presa periodică de la Tiraspol va fi distribuită şi pe restul teritoriului R. Moldova.

9 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Igor Smirnov îl vizitează pe Vladimir Voronin.

Dan Ionescu: Agenţia rusă de ştiri Itar-TASS anunţa astăzi, că prima vizită în străinătate a noului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi una efectuată la Moscova. Potrivit unei surse de la Ambasada Republicii Moldova în capitala Rusiei, vizita de lucru este programată să aibă loc între 15-17 aprilie. În program figurează o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, care ar urma să aibă loc luni, 16 aprilie. În afara unor chestiuni de interes bilateral, inclusiv aceia a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, pe agenda convorbirilor dintre cei doi preşedinţi este inclusă şi aceia a soluţionării conflictului transnistrean.
Astăzi la Chişinău s-a aflat însuşi liderul separatiştilor transnistreni, Igor Smirnov. Despre felul, cum s-a desfăşurat această vizită, relatează Lina Grîu.


Noul preşedinte moldovean, liderul comunist, Vladimir Voronin, şi-a început activitatea în calitate de şef de stat prin a primi astăzi o delegaţie numeroasă şi reprezentativă din partea administraţiei de la Tiraspol, condusă de şeful acesteia, Igor Smirnov. Rezultatele acestei întâlniri a fost mult sub aşteptările legate de această vizită.

Nici una din chestiunile de ordin politic nu şi-au găsit reflectarea în deciziile finale ale întrevederilor, iar reuniunea de la Bratislava, unde urma să fie discutat primul capitol din viitorul proiect de statut al regiunii transnistrene, se pare că nu va avea loc. Singurul pas înainte este înţelegerea de a organiza întâlniri periodice, lunare între preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatist Igor Smirnov, şi săptămânale la nivel de experţi.

După această întâlnire erau aşteptate declaraţii concrete privind disponibilitatea părţilor de a ajunge cât mai curând la un document final privind reglementarea conflictului transnistrean. În declaraţiile făcute presei, preşedintele Voronin a menţionat, printre înţelegerile de astăzi, intenţia de a stabili relaţii mai strânse în domeniul economic şi pe linia mass media, în sensul că presa periodică de la Tiraspol va fi distribuită şi pe restul teritoriului Republicii Moldova, precum şi intenţia de a organiza mese rotunde şi duplexuri Chişinău –Tiraspol.

Printre chestiunile de ordin economic, Voronin a numit eliminarea dublei impuneri şi odată cu aceasta a posturilor vamale de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceasta va fi una din priorităţile viitorului Guvern. Voronin a spus, că odată cu eliminarea dublei impuneri, vor fi retrase din regiune şi trupele de menţinere a păcii. Voronin s-a arătat nedumerit de faptul, că diplomele absolvenţilor universităţii de la Tiraspol nu sunt recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit noului preşedinte moldovean, chestiunea statutului regiunii transnistrene nu a fost abordată astăzi.

Vladimir Voronin: „Domnul Smirnov doar a spus, că în convorbirile noastre tet-a-tet, noi am confirmat tot procesul de tratative care a avul loc până astăzi, toate documentele, respectiv actele care au avut loc şi au fost primite până astăzi. Dar pornim mai mult de la problemele economice şi sociale, legate de activitatea de fiecare zi a agenţilor economici şi din Transnistria şi din Moldova, şi a persoanelor fizice. Şi pe urmă treptat, treptat, evoluţia în direcţia cuvenită, respectivă.”

Nu au fost discutate nici perspectivele retragerii trupelor şi armamentului rusesc din regiunea transnistreană. Adoptând tonalitatea unui vechi negociator, cu experienţă de peste opt ani, liderul separatist Igor Smirnov i-a recomandat lui Vladimir Voronin, în intervenţia sa, să nu grăbească procesul de reglementare şi să-şi ia ceva timp pentru a lua cunoştinţă de dosarul transnistrean. Potrivit lui Smirnov, toate lucrurile noi trebuie începute, luând în consideraţie ceea ce s-a făcut înainte.

În contextul discuţiilor, privind stabilizarea situaţiei economice, Smirnov a spus că nu s-a intrat în esenţa problemei, deoarece „înţelegem datoriile imense, pe care le are Moldova faţă de Fondul Monetar Internaţional şi alţi creditori. Pentru a soluţiona toate problemele noastre, am decis să eliminăm barierele pentru deplasarea liberă a mărfurilor şi a forţei de muncă, unificarea legislaţiei fiscale, mai ales că spre asta merge nu numai Europa, dar şi statele CSI. Să vedem cum vor evolua lucrurile pe plan economic, iar pe plan politic problemele se vor rezolva de la sine. Pentru poporul nostru este foarte important ca peste atâţea ani să se recunoască faptul, că responsabilitatea pentru măcelul sângeros din 1992 revine în totalitate autorităţilor de până la venirea preşedintelui Voronin. Am primit astăzi confirmarea acestui fapt.”

Vladimir Voronin a spus, însă, că nu a făcut asemenea declaraţii: „Eu nu pot să spun astăzi, şi nu pot să spun nici mîine, nici într-o situaţie, că cineva e vinovat, sau nu e vinovat până nu se trece procesul respectiv, care să controleze, să verifice chestia asta. Dar noi doar ştim toţi împreună cum a avut loc această tragedie pe malul Nistrului, în 1992.”

Până la venirea la putere a majorităţii comuniste, teama de unificarea cu România era unul din argumentele de care se prevalau autorităţile de la Tiraspol în fundamentarea statalităţii autoproclamatei republici. Întrebat dacă Tiraspolul va continua să mizeze pe acest argument, Smirnov a spus că „cine va spus că nu va fi unire? Astăzi la putere este Voronin, mîine nu. Sistemul este cel care trebuie să garanteze, că aşa ceva nu se va întâmpla”. Smirnov şi Voronin au coincis în opinia, că cercul de participanţi la negocieri nu trebuie extins şi s-au pronunţat împotriva internaţionalizării excesive a conflictului transnistrean, deoarece „probelema trebuie soluţionată la Chişinău şi Tiraspol”. Smirnov a apreciat, că răceala în relaţiile din ultimul timp s-a datorat disensiunilor de orientare strategică dintre Chişinău şi Tiraspol. La întâlnirea de astăzi, liderul separatist a primit asigurări, că în prezent aceste aspiraţii coincid.

În final, Vladimir Voronin a declarat, că a acceptat invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin şi va pleca la Moscova pe 16 aprilie, zi în care la Chişinău va veni şeful comisiei ruse de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov.

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a apreciat întâlnirea de astăzi drept un prim pas în apropierea poziţiilor. Dacă negocierile vor urma planul convenit astăzi, s-ar putea ajunge la unele rezultate, a mai spus William Hill.
Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu:
Agenţiile de ştiri de la Chişinău au făcut cunoscut astăzi textul unor telegrame de felicitare, primite de noul preşedinte al Republicii din partea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush şi a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Potrivit lui George Bush, alegerile libere şi corecte din Republica Moldova demonstrează orientarea fermă a poporului moldovenesc spre reformele democratice. Preşedintele american a apreciat pozitiv intenţiile lui Vladimir Voronin de a menţine principiile fundamentale ale democraţiei, menţionând că Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova în condiţiile consolidării instituţiilor democratice şi evoluţiei economiei de piaţă.
Pe de altă parte, Vladimir Putin consideră că principala sarcină a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova este unificarea eforturilor în vederea aprofundării legăturilor tradiţionale de prietenie şi colaborare moldo-rusă. Mai semnificativă este asigurarea dată de preşedintele rus, că „Federaţia Rusă este deschisă pentru o interacţiune strânsă şi constructivă cu o Moldovă unică, integră din punct de vedere teritorial”.