11.04 - Chișinău: Chestiunea transnistreană la reuniunea OSCE de la București

La o conferință OSCE la București

Walter Schwimmer (CE): „Retragerea armatei a 14-cea reprezintă o obligaţie internaţională, asumată de Rusia şi faţă de Consiliul Europei”.

11 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Chestiunea transnistreană la reuniunea OSCE de la București
.

Dan Ionescu: Presa moscovită de astăzi comentează pe larg întâlnirea Voronin-Smirnov. Subtitlul „Întâlnire la Nistru. Preşedintele şi liderul republicii nerecunoscute se vor vedea mai des în viitor”, Izvestia notează, că nici Mircea Snegur, nici Petru Lucinschi nu i-au făcut lui Smirnov cinstea de a-l primi la reşedinţa lor oficială, aşa cum a făcut-o Voronin. Trud titrează şi mai apăsat: „Primul pas în întâmpinarea Transnistriei”. Autorul relatării scrie, că amândoi liderii s-au declarat mulţumiţi de această primă rundă de negocieri, remarcând, că întâlnirea a fost una de familiarizare reciprocă şi că a avut un caracter deschis. Tot despre satisfacţia părţilor participante la întâlnire este vorba şi într-o scurtă notă, apărută în Nezavisimaia Gazeta.

*

Astăzi chestiunea transnistreană a fost discutată şi la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a Consiliul Europei. Mai multe de la corespondenta noastră la Bucureşti, Liana Ionescu.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Mircea Geoană, şi cel al Adunării Parlamentare OSCE, Adrian Severin, au cerut Rusiei să-şi respecte angajamentele privind Transnistria, stabilite prin declaraţia OSCE de la Istanbul. Ministrul român de Externe, Mircea Geoană: „În legătură cu retragerea trupelor armatei a 14-cea din Transnistria, există un angajament ferm, stabilit la summitul de la Istanbul şi, dacă vreţi, această declaraţie este pentru noi Biblia.”

Ministrul român de Externe a mai spus că, în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu oficialii de la Chişinău, şi-a exprimat speranţa în legătură cu dialogul dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean, Igor Smirnov.

Mircea Geoană: „Pe scurt, răspunsul este următorul: retragerea armatei a 14-cea este o obligaţie internaţională. OSCE este prezentă acolo pentru a asista îndeplinirea ei şi încurajăm orice dialog politic, care poate fi util în acea direcţie.”

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, a precizat: „Retragerea armatei a 14-cea reprezintă o obligaţie internaţională, asumată de Rusia şi faţă de Consiliul Europei în moment în care Rusia a fost admisă ca membru.”

În legătură cu rezolvarea situaţiei lui Ilie Ilaşcu, în prezent senator în Parlamentul României şi membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Walter Schwimmer a afirmat, că noul preşedinte al Republicii Moldova va trebui să dovedească faptul, că este capabil să-şi îndeplinească promisiunile. În ceea ce priveşte demersurile Consiliului Europei, Walter Schwimmer a spus, că s-a întreprins deja ceva important şi, că personal, când a vizitat Republica Moldova, a fost la Tiraspol şi a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Comitetului Consiliului Europei, care luptă împotriva torturii în Transnistria, comitet care a avut drept scop să viziteze fie locurile de detenţie ale poliţiei, fie închisorile din întreaga Europă. Din păcate, a spus oficialul european, în Transnistria a fost mai dificil, inclusiv în ceea ce priveşte vizitarea domnului Ilaşcu. Delegaţia Consiliului Europei a solicitat şi o consultaţie medicală din partea doctorului, care este membru al Comitetului împotriva torturii, lucru care până la urmă a fost acceptat.

Walter Schwimmer a amintit, că propunerea Consiliului Europei este ca procesul de judecată a liderului moldovean să se desfăşoare pe un teritoriu neutru, în aşa fel ca această problemă, care trenează de foarte mult timp, să poată fi rezolvată. Înaltul oficial al Consiliului Europei şi-a exprimat speranţa, că prin eforturile instituţiei pe care o reprezintă şi prin acţiunile pe care le-a promis noul preşedinte al Republicii Moldova, să se ajungă la o rezolvare în cazul Ilie Ilaşcu.

Liana Ionescu, Radio Europa Liberă, Bucureşti.