Intre cartea fizică și cititorul electronic Kindle

Olga Railean și lectorul ei Kindle

De vorbă cu Olga Railean, profesoară de informatică.


Olga Railean:
„Eu am 3 moduri de lectură. Cel clasic prin cărţi, când sunt pe drum spre lucru ascult cărţi audio şi când am timp liber am un kindle, un dispozitiv electronic pentru a citi cărţi electronice. Le folosesc pe toate 3 şi imi place.

Kindle este o chestiuţă, cât o palmă de mare, foarte subţirică si foate comodă, oricine poate citi cărţi. El imită cartea, ochiul nu oboseşte cand citeşte şi el permite facerea diferitor notiţe, selectarea diferitor citate preferate din carte, navigarea pe internet. Daca îţi este lene sa citeşti, el poate citi pentru tine.”

Cu Europa Liberă la Librăria din cartier



„Este practic o investitie in carţi. Poti sa pui mii de carţi pe dispozitivul respectiv şi carţile nu ocupa spaţiu în casă, nu îngreunează cand le duci dintr-o parte a oraşului într-alta şi este foarte uşurel, vreo 200 de grame”.

Europa Liberă: Practic, poti sa mergi prin oraş cu 2000 de cărţi în geantă.


Olga Railean: „Da, cu 2000 de carţi si cu facebookul, o altă carte.”


Europa Liberă: Este ceva destul de nou pentru Moldova. Crezi ca moldovenii sunt gata sa adopte acest nou mod de lectură?


Olga Railean:
„Acest dispozitiv ar fi foarte bine primit de cei care citesc.”


Europa Liberă: Alţii preferă sa simtă cartea in mână, să întoarcă fila cu degetele..


Olga Railean: „Mie imi place acelasi lucru, insă daca preturile cărţilor sunt destul de mari, in mediu 100 de lei. Îţi cumperi 10 carti si ti-ai adunat deja bani de un kindle. Dar in acelasi kindle tu poţi să pui mii de cărţi. Am putut sa renunţ la sentimentul unei carti reale de dragul conţinutului.”