Jurnal de corespondent: Demisia - o problemă de onoare

Adrian Severin face parte dintr-o lungă listă de politicieni români la care simţul onoarei n-a contat deloc în faţa prestigiului mandatului şi a vanităţii.


Au trecut, după cum vedeţi, cîteva săptămîni de la evenimente, Adrian Severin a plecat din Partidul Social-Democrat, colegii săi din Parlamentul European l-au ostracizat, s-a deschis o anchetă şi ... nimic.

Jurnal de corespondent: de la Iași și Alexandru Călinescu

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Iași



Adrian Severin n-a demisionat. Credeţi că o va mai face? Acum lucrurile sînt pe cale să se calmeze, lumea a început deja să cam uite, Adrian Severin stă cuminte, pe fotoliul lui cu numărul 700 şi ceva din parlament, se face mic să nu-l vadă nimeni, are toate şansele să-şi ducă mandatul pînă la capăt.

Şi apoi, la întoarcere, e foarte plauzibil să fie întîmpinat de un Mariean Vanghele emoţionat, cu lacrimi în ochi şi tremur în glas. Demisie? Să fim serioşi. Demisia este, în anumite împrejurări, o chestiune de onoare, de demnitate, un gest prin care îţi recîştigi măcar cîte ceva din verticalitatea pierdută. Adrian Severin face parte dintr-o lungă listă de politicieni români la care simţul onoarei n-a contat deloc în faţa prestigiului mandatului şi a vanităţii. Iară lumea – zică ce-o vrea.

Să nu credem că politica are exclusivitate în domeniu. Voi lua un alt exemplu, dintr-o zonă familiară tuturor: fotbalul. Sînt cîţiva ani de cînd echipa naţională a României înregistrează rezultate catastrofale. În tot acest timp la cîrma naţionalei a fost şi este Răzvan Lucescu. În mod evident, singurul lui merit este de a fi băiatul lui Mircea Lucescu.

În rest, incompetenţa, lipsa lui de har, puţinătatea resurselor intelectuale sar în ochi. Credeţi că s-a întîmplat ceva? Răspunsul e, din nou, previzibil: nimic. România a pierdut tot ce se putea pierde, s-a căzut de acord că e cea mai proastă echipă de fotbal pe care ţara noastră a avut-o vreodată, iar Răzvan e la locul lui. Mai mult, la cîteva zile după ultima prestaţie penibilă a echipei, l-am văzut vesel şi volubil, comentînd de pe gazonul de la Nou Camp meciul pe care Sahtior Donetk urma să-l susţină cu Barcelona.

Oare ce resurse interioare, ce forţă găsesc în ei impostorii şi incapabilii? Nu ştiu, trebuie să fie vreun secret românesc.