Portal guvernamental oferind date cu caracter public

Vlad Manoil (Centrul de guvernare electronică)

Portalul vine în întîmpinarea cetățenilor care nu vor mai trebui să completeze atît de multe formulare.

Astazi a fost lansat portalul care pune la dispozitia tuturor date electronice cu caracter public. Reprezentanti de la Centrul de Guvernare Electronica din Republica Moldova spun ca pina acum cetățenii aveau posibilitate să fie în contact direct cu guvernarea lor doar sporadic – poate la alegeri, o dată în 4-5 ani. Prin deschiderea datelor, cetățenii pot fi direct informați și implicați în luarea deciziilor.

De astazi Centrul de Guvernare Electronica ofera publicului 65 de seturi de date prin portalul electronic date.gov.md. Managerul de servicii electronice Vlad Manoil de la Centrul de Guvernare Electronica mi-a spus ca fiecare cetăţean poate profita de aceste servicii.

Vlad Manoil: „In calitatea mea de părinte, atunci cand copilul meu va trebui sa mearga la şcoala, sigur ca vreau sa-l dau la o scoala calitativă, care asigura o instruire si educatie adecvată. Si atunci datele de pe portal ma pot ajuta sa-mi dau seama daca scoala unde va invata copilul meu e asigurata cu cadre didactice, ce fel de cadre didactice, cu ce calificare.”

Concurs pentru noi aplicații specifice portalului

Your browser doesn’t support HTML5

Concurs pentru noi aplicații specifice portalului



Nu numai cetăţeanul simplu dar şi statul va putea profita de aceste servicii, afirmă Vlad Manoil: „In calitatea mea de functionar si angajat la Ministerul Educatiei aceste date ar putea fi utilizate pentru a indentifica acele scoli care in primul rind necesita investiţii.”

Managerul serviciilor electronice mi-a spus ca urmează să fie adoptată o lege care ar permite reutilizarea informaţiei de la o instituţie statală la alta. Ministrul adjunct al Tehnologiilor Informaţionale, Dona Şcola oferă un exemplu banal, spune ea, dar care ar uşura munca functionarilor publici, ar usura şi cetăţeanul care va trebui sa completeze mai puţine formulare.

Dona Școla: „Daca s-a nascut un cetatean nou si faptul naşterii a fost o data inregistrat in sistemul informational al serviciului de stare civilă, cetateanul respectiv nu va mai fi impus sa prezinte certificatul de naştere in nicio instanţă, deoarece toate organizatiile vizate vor cunoaşte acest fapt.”

Viceministra a mai spus ca la aceste date vor avea acces doar instituţiile statului. Informaţiile care cad sub incidenţa legii cu privire la protejarea datelor cu caracter personal nu vor fi disponibile publiciului larg.

Daniela Nimerenco
Centrul de Guvernare Electronica astazi a lansat chiar si un concurs care cheamă specialiştii în tehnologii informaţionale să creeze aplicaţii care sa poata afişa cat mai comod datele oferite de Centru, mi-a spus Daniela Nimerenco, coordonatoare pe strategie la Centrul de Guvernare Electronică.

Daniela Nimerenco: „Sa ne inchipuim aici o harta a tuturor policlinicilor din Moldova, unde oricare din noi ar putea sa se duca, sa apese pe un butonaş. Acolo vor apărea si comentariile altor pacienti, care vor scrie care medic este cel mai bun, spre exemplu. Mai sunt si alte aplecatii, care ne-ar ajuta sa vizualizam ce face guvernul nostru. Sa luam anumite date si cifre, care atata destul de urit in forma excel, infinite. Ne arata unde cheltuim noi banii si ce servicii se imbunataţesc.”

Am discutat şi cu liderul unui grup de programatori, Anton Perkin, care mi-a spus ca este interesat sa contribuie la proiecte de nivel guvernamental pentru că se plictiseşte de proiectele mai mici.

Anton Perkin: „Este dezgustator să trebuiască sa mergi undeva sa achiţi o amendă la poliţia rutieră. Ar fi mai comod sa plăteşti pe internet, aşa cum se intampla in ţările dezvoltate. Vrem sa contrbuim la dezvoltarea Moldovei”.