Faptul că R. Moldova nu-şi poate exercita atributele de suveranitate asupra teritoriului său din stânga Nistrului, controlat de autorităţi nerecunoscute de comunitatea europeană, este absolut inacceptabil şi contrar principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.
17 aprilie 2001
Ora Moldovei.
Declarația Senatului român în cazul grupului Ilașcu.
Dan Ionescu: Camera superioară a Parlamentului român a dat dovadă astăzi de o unanimitate rar întâlnită în şedinţele ei. Prilejul a fost oferit de adoptarea unei declaraţii-apel, referitoare la grupul Ilaşcu, aşa cum puteţi afla de la corespondentul nostru la Bucureşti, Dan Răspopa.
Senatul României a adoptat astăzi, cu o unanimitate de voturi, o declaraţie-apel a Camerei superioare cu privire la grupul Ilaşcu, condamnat la moarte şi la alte pedepse grele la 9 decembrie 1993, fără drept de recurs de un tribunal din autoproclamata republică moldovenească nistreană.
În ciuda deciziei Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 3 februarie 1994, care a pronunţat sentinţa de achitare a deţinuţilor Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa şi eliberarea lor necondiţionată de sub arest, cei patru prizonieri sunt în continuare ilegal ţinuţi în închisoare. Faptul că Republica Moldova nu-şi poate exercita atributele de suveranitate asupra teritoriului său din stânga Nistrului, controlat de autorităţi nerecunoscute de comunitatea europeană, se arată în declaraţia-apel adoptată de Senat, este absolut inacceptabil şi contrar principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.
Perpetuarea nepermisă a acestei situaţii de gravitate deosebită, mai consideră senatorii români, reprezintă un motiv de o profundă îngrijorare şi de aceea se impune intensificarea eforturilor pentru a se pune capăt acestui sfidător caz de încălcare a drepturilor omului şi a dreptului internaţional. În documentul, adoptat de Camera superioară cu unanimitate de voturi, se mai arată că Senatul României va folosi toate oportunităţile şi mijloacele ce-i stau la dispoziţie în plan intern şi extern în vederea punerii imediate în libertate a lui Ilie Ilaşcu şi a celorlalţi patrioţi pentru curajul de a-şi fi exprimat convingerile lor politice.
Totodată, Camera superioară lansează parlamentelor lumii un apel la solidarizarea cu cazul Ilie Ilaşcu şi se adresează ţărilor membre OSCE cu rugămintea de a interveni pe lângă autorităţile de la Moscova şi de la Chişinău pentru a acţiona în spiritul apelurilor repetate ale comunităţii internaţionale de a se pune capăt încălcării flagrante a prevederilor referitoare la dreptul internaţional contemporan, din Declaraţia universală a drepturilor omului şi din Convenţia europeană a drepturilor omului. Declaraţia-apel, adoptată de Senat, se adresează politicienilor din întreaga lume, organizaţiilor care militează pentru democraţie, înalţilor prelaţi ai tuturor cultelor religioase, mass media, liderilor şi creatorilor de opinie, precum şi asociaţiilor reprezentând societatea civilă. Senatul României salută intervenţia Guvernului în procesul intentat la Curtea europeană a drepturilor omului de către membrii grupului celor patru şi invită autorităţile competente să-şi intensifice eforturile în vederea soluţionării favorabile a cazului Ilaşcu, cetăţean şi senator român şi parlamentar european. Nu în ultimul rând, reprezentanţii Camerei superioare îşi exprimă speranţa, că noile autorităţi din Republica Moldova vor menţine dialogul cu toate părţile interesate şi vor continua demersurile pentru a se reuşi eliberarea grupului Ilaşcu.