„Moldavian Airlines”: guvernul apără statutul de monopolist al „Air Moldova”

Nicolae Petrov (Moldavian Airlines)

Ministrul transporturilor Şalaru susține că în spatele conflictului s-ar afla persoane interesate în falimentul companiei de stat ,,Air Modova”.

Planurile guvernului pentru liberalizarea zborurilor şi admiterea companiilor aeriene cu preţuri mici pe piaţa Moldovei rămân deocamdată planuri. În timp ce ministerul spune că i-a acordat un răgaz companiei de stat Air Moldova să se reformeze pentru a nu da faliment odată cu deschiderea pieţei, o companie privată acuză autorităţile că i-ar îngrădi drepturile.

În centrul conflictului se află cursele spre Antalia, destinaţie turistică destul de populară printre moldoveni în timp estival. „Moldavian Airlines”, a treia după cota de piaţă companie aeriană moldovenească, spune că încearcă de cîteva luni să obţină o autorizaţie pentru a opera zboruri charter pe această destinaţie, dar că se ciocneşte mereu de refuzul autorităţilor. După o primă rundă de acuzaţii din ambele părţi, toate formulate prin intermediul unor comunicate de presă , directorul companiei aieriene „Moldavian Airlines”, Nicolae Petrov a convocat astăzi o conferinţă de presă, în care l-a acuzat pe ministrul transporturilor Atanol Șalaru că ar sta în spatele acestui refuz.

Cum rămîne cu liberalizarea sectorului zborurilor aeriene?

Your browser doesn’t support HTML5

Cum rămîne cu liberalizarea sectorului zborurilor aeriene?



Nicolae Petrov: “De când este domnul Şalaru în funcţie, am tot solicitat aprobări să putem să zburăm pe diverse rute şi niciodată nu s-a putut. Trebuie să mergem la concurent să ne cerem voie să-l concurăm, adică să-i cerem Air Moldova să fie de acord. Aşa ne-a răspuns ASAC-ul ( Administraţia de stat a aviaţiei civile) care este subordonată dlui Şalaru, că Air Moldova nu este de acord noi să operăm. Spun clar – el nu este ministrul Air Moldova. Dumnealui este ministrul transporturilor şi legea îl obligă să dezvolte şi să încurajeze concurenţa.”

Pe de altă parte, Anatol Șalaru respinge acuzaţiile şi spune că nu face decât să respecte legea care, aşa cum afirmă ministrul, interzice zborurile de tip charter pe destinaţii unde există curse regulate. Ministrul mai spune că deşi a avut o autorizaţie anul trecut, compania în cauză nu a fost capabilă să efectueze zboruri pe această destinaţie. Potrivit ministrului Şalaru, în spatele acestui conflict s-ar afla persoane interesate în falimentul şi preluarea Companiei aeriene de Stat ,,Air Modova”.

Analistul Leonid Litra, căruia i-am solicitat un punct de vedere asupra acestui conflict, crede că ceea ce merită reţinut este că, oricum, restricţia ministerială este contrară planurilor guvernului de a liberaliza sectorul zborurilor aeriene.

Leonid Litra: “Documentul numărul unu spre care privesc eu este programul de guvernare, unde scrie clar liberalizare. Până acum, eu n-am văzut acţiuni prea ferme din partea autorităţilor în această direcţie. Cine este piedica, urmează să vedem. Dar mă întreb ce pierdem dacă falimentează Air Moldova? Doar este o companie plină de datorii. De ce ar trebui să ne îngrijim să nu falimenteze.”

Iar cum lipsa concurenţei duce inevitabil la apariţia unor preţuri exagerate, Europa Liberă i-a solicitat lui Sebastian Botnari, preşedintele Asociaţiei agenţiilor de turism să explice cum afectează lipsa mai multor operatori avia preţurile vacanţelor pe litoralul turcesc din această vară.

Sebastian Botnari: “O companie aeriană la moment comercializează pachetele avia la 250 de euro. Anul trecut au fost mai multe companii aeriene care au avut preţuri de 160 de euro. Deci, anul trecut au operat mai multe companii şi am avut preţuri mai mici. Anul acesta se încearcă să se revină la scenariile de acum 3 ani, când era monopol şi biletele erau mai scumpe. Dacă mă întrebaţi de preţurile propuse de Moldavian Airlines pentru acest an, ele sunt de 160-170 de euro. Este diferenţă, nu”.

Dintr-o corespondenţă purtată de compania Moldavian Airlines cu instituţiile statului se poate desprinde ideea că atât Ministerul Justiţiei sau Agenţia antimonopol, cât şi şeful cabinetului de miniştri ar considera că restricţia ministerială contestată de operatorul privat ar fi anticoncurenţială. În apariţiile publice însă, Vlad Filat a afişat o poziţie mai prudentă. El a spus că ar vrea, înainte de a se pronunţa, să înţeleagă exact ce se întâmplă, pentru că ar exista semne că lucrurile se precipită în mod forţat în jurul operatorului naţional aerian.