Lansată în campania electorală, inițiativa PCRM este o încercare de a atrage și mai mult electoratul rusolingv
Liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a acuzat astazi partidele aflate la guvernare că ar transforma „integrarea europeană în integrare euroatlantică” şi ar „eroda statutul de neutralitate” prevăzut de constituţie. Aşa a explicat liderul comuniştilor lansarea unui proiect de lege care să întărească neutralitatea Moldovei şi să împiedice aderarea ei la NATO.
În sprijinul acuzaţiilor sale, Vladimir Voronin a adus următoarele argumente: „In colegiul Ministerului Apararii sunt incluşi reprezentati ai centrului NATO in Moldova, insusi ministrul apărării incheie acorduri netransparente, chiar as spune secrete, cu Ministerul Apararii al României, staff-membru al NATO”
Vladimir Voronin nu a explicat de ce ar fi nevoie de o lege privind neutralitatea ţării, dacă acest statut e consfinţit deja în Constituţie şi cum poate o simplă lege să aibă o mai mare putere decât legea supremă. Liderul PCRM a prezentat principalele prevederi ale proiectului care, a adăugat el, urmează să fie depus în timpul apropiat în Parlament.
Vladimir Voronin: „Articolul 4 prevede că pe teritoriul Republicii Moldova se interzice amplasarea fortelor militare străine. Republica Moldova interzice fosirea propriului teritoriu si a spatiului aerian pentru actiuni cu caracter militar indreptate impotriva altor state. In urmatoarele articole se mentionează ca Republica Moldova, ca stat neutru permanent, se obliga sa nu participe sub nicio forma la actiuni militare in afara teritoriului său.”
Pe de altă parte, mai mulţi experţi spun că proiectul de lege propus de Partidul Comuniştilor nu-si are locul nici in cadrul constitutional şi nici legal al Republicii Moldova. Expertul la Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Corneliu Gurin, spune că iniţiativa PCRM ar fi o încercare de atrage atenţia societăţii asupra unor lucruri care in realitate nu frământă societatea.
Corneliu Gurin: „Problema atentatelor la neutralitatea permanenta este o problema falsa, atita timp cat exista Constitutia Republicii Moldova si aceasta norma nu poate fi modificata decit cu o majoritate foarte mare de alegatori, adica prin referendum, adica majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale sa voteze pro.”
Corneliu Gurin considera ca aceste proiect de lege venit din partea comuniştilor este de fapt o provocare adresata partidelor de la guvernare şi se înscrie în logica luptei preelectorale.
Corneliu Gurin: „Problema sta in ceilalti care trebuie sa vina si sa explice ca lucrurile stau altfel, ca noi avem deja acest statut, noi il aparam, noi avem conceptia politicii externe, noi lucram la documente care prevad acest statut. Si atita timp cat oamenii nu vor dori, nu se va schimba acest statut.”
Expertul politic independent Anatol Ţăranu spune ca daca Partidului Comunistilor i-ar fi păsat de neutralitatea Moldovei, aceasta lege ar fi fost aprobată încă din timpul guvernării lor.
Anatol Țăranu: „Astazi, in cazul campaniei electorale pentru alegerile locale, aparitia acestei initiative este nimic altceva decit o miscare propagandistica a PCRM care vine sa consolideze politicile lor in actuala campanie. Este nimic altceva decit o incercare de a atrage si mai mult electoratul rusolingv de partea sa. In aceste conditii, aceasta initiativa legislativa a comunistilor n-are niciun efect aplicativ si va fi uitata imediat dupa alegerile locale.”
Expertul spune că totuşi până la alegerile locale, aceasta ieşire a lui Vladimir Voronin ar putea influenţa votul electoratului, mai ales al celui orientat spre est.