Pentru România este un certificat de garanţie politică și un birou regional la București aduce şi vizibilitate şi uşurează orice proces de analiză sau de decizie în privinţa Pactului.
29 aprilie 2001
Interviul săptămînii. (Reporter: Ingrid Susu).
Deschiderea Biroului Pactului de Stabilitate la București.
Invitat: Mihai Răzvan Ungureanu, emisarul special al Biroului regional al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei.
Biroul regional a fost inaugurat la Bucureşti în prezenţa coordonatorului special al Pactului de Stabilitate Bodo Hombach la începutul acestei săptămîni. Emisarul regional al Pactului de stabilitate pentru Sud Estul Europei este reprezentantul coordonatorului special şi al biroului Pactului de la Bruxelles. Domnule Răzvan Ungureanu, bine aţi venit în emisiunea noastră.
Interviul săptămînii: cu Mihai Răzvan Ungureanu
Your browser doesn’t support HTML5
R. M. Ungureanu: Bine v-am găsit şi bun găsit şi ascultătorilor Europei Libere.
Europa Liberă: Deschiderea biroului regional al Pactului a fost primită cu un oarecare entuziasm, accentuîndu-se pe posibilele avantaje pe care le-ar putea obţine Romania din aceasta, dar şi celelalte nouă state din regiune. Care ar fi aşadar semnificaţia amplasării acestuia la Bucureşti?
R. M. Ungureanu: „În primul rînd un beneficiu politic de imagine pentru Romania şi în genere pentru Pactul de Stabilitate. Se dovedeşte, a cîta oară oare că necazurile, dacă vreţi, ale regiunii, că problemele ei, interesele ei comune chiar se pot mai lesne citi, se pot mai lesne interpreta din mijlocul acestei zone geografice atît de greu încercată în ultima vreme. Şi nu de la Bruxelles unde, de la distanţa zborului de avion, lucrurile pot fi privite altfel decît cum se cuvine. Cu justa atenţie, cu un spirit analitic care să poată genera pînă la urmă politica.
Pentru Romania este, dacă vreţi, un certificat de garanţie politică, e ţara cu cele mai mari dimensiuni din regiune, este o ţară cu putere şi influenţă politică remarcabile şi nu în ultimul rînd, o ţară de perspectivă, mai ales datorită consecvenţei cu care şi-a urmărit obiectivele de integrare europeană şi euro-atlantică şi atunci un birou regional al Pactului de Stabilitate care va avea funcţiunea unei ambasade a Bruxelles-ului la Bucureşti aduce şi vizibilitate şi uşurează orice proces de analiză sau de decizie în privinţa Pactului.”
Europa Liberă: Care va fi relaţia dintre Bruxelles, acest birou şi Ministerul Roman al Afacerilor externe ?
R. M. Ungureanu: „Deşi este o instituţie fără precedent este o relaţie destul de simplă şi cît se poate de uşor de descris, depinde logistic de MAE, practic de guvernul Romaniei, prin fondurile distribuite ministerului afacerilor externe, politic însă răspunde direct Bruxelles-ului, coordonatorul special al pactului, domnului Bodo Hombach.” [...]
Europa Liberă: O componentă importantă a Pactului de Stabilitate este cea referitoare la prevenirea conflictelor şi asigurarea securităţii în zonă. Strîns legat de aceasta este proiectul anti-corupţie despre care v-aş ruga să ne oferiţi mai multe detalii.
R. M. Ungureanu: „Iniţiativa anti-corupţie este o iniţiativă care transcende cele trei mese de lucru, cele trei categorii de proiecte pe care le ia Pactul în considerare. Pentru că această problemă, acest flagel al societăţilor contemporane nu are o simplă componentă economică şi nu poate fi explicat unilateral prin cauze de ordin social aşa cum nu suportă doar o descriere politică.” [...]