A cincea zi de proteste în Belarus: ministerul de interne își cere scuze pentru violențe

Your browser doesn’t support HTML5

Medici belaruși cer oprirea violențelor și acordarea dreptului de prim ajutor

În Belarus au continuat protestele pașnice împotriva alegerilor prezidențiale pentru a cincea zi consecutiv. Zeci de mii de persoane au manifestat împotriva unor alegeri pe care le consideră măsluit, câștigate de președintele Alexandr Lukașenka cu peste 80% din voturi. Unele sindicate au organizat greve de protest.

### Vezi și... ### Războiul autorităților belaruse împotriva propriului popor continuă

Într-o încercare de a mai reduce tensiunile, autoritățile au elibera joi peste o mie de persoane, reținute în timpul protestelor. Au fost însă obligate să promită că nu vor participa la alte manifestanții neautorizate. Mai mult, ministerul de interne a făcut gestul inedit de a-și cere scuze public pentru violența unor intervenții ale forțelor de ordine.

„Îmi asum responsabilitatea și mă scuz pentru faptul că mulți oameni au fost răniți, la întâmplare” a declarat Ministru de Interne Iuri Karaiev care a declarat însă că și unii protestatari au participat la acte de violență.

Iar o reprezentantă a președinției a declarat că Lukașenka a cerut să fie revăzute cazurile celor reținuți în timpul protestelor pentru că „nu vrem să ne luptăm, nu vrem război”.

Potrivit relatărilor, în acest moment, peste 6 mii de persoane sunt la închisoare pentru participarea la proteste și se relatează că multe au fost tratate cu brutalitate în timpul detenției.

La Bruxelles este convocată o reuniune a miniștrilor de externe din UE dedicată crizei din Belarus. Țările baltice și Polonia au anunțat deja că sunt dispuse să medieze între regimul Lukașenka și protestatari „pentru a se pune capăt confruntărilor”.