Partidul Democrat de guvernământ ar urma să anunțe mâine pe cine va exclude din actuala garnitură guvernamentală. Anunțul despre noile remanieri în guvern a fost făcut de liderul formațiunii, Vladimir Pahotniuc. Este a doua remaniere operată de democrați în ultimul an, după cea din decembrie 2017, văzută de unii analiști ca o mișcare electorală.
Your browser doesn’t support HTML5
Invocând „încercarea de a avea un executiv şi mai eficient, dar mai puțin afiliat partidelor politice”, cum s-a exprimat Vlad Plahotniuc, democrații au înlocuit la finele anului trecut aproape jumătate din membrii executivului. Câțiva dintre miniștrii aduși să fortifice executivul, la nici un an de la preluarea portofoliilor, au fost proboziți în repetate rânduri de către premierul Pavel Filip, după care și presa loială puterii îi lua în colimator. Anume acești demnitari mai curând ca vor fi ajuns pe lista neagră, cred unii observatori de la Chișinău.
Primul vizat ar putea fi ministrul agriculturii, Liviu Volconovici. Șeful cabinetului de miniștri i-a reproșat recent pierderi de milioane și managementul defectuos la Agenţia „Apele Moldovei”, subordonată ministerului de resort, dar și încercarea ministrului de a ceda trei cămine studențești unei companii de construcții, în cadrul unui parteneriat public-privat.
Comentatorul politic Igor Volnițchi crede că și în cazul ministrei sănătății, muncii și protecției sociale Svetlana Cebotari s-ar fi pregătit terenul pentru o foarte posibilă schimbare. Deși ministra nu a fost ținta directă a unor critici, în sistemul de care este responsabilă s-au semnalat în ultimul timp cazuri de corupție, ineficiență și utilizare defectuoasă a banilor publici.
Igor Volnițchi, susține că la fel ca în decembrie 2017, adevărata miza a acestei mișcări este una electorală, lucru pe care nu l-ar ascunde nici democrații:
„Ei menționează că a mai rămas doar o singură sesiune parlamentară și în această sesiune urmează ca majoritatea parlamentară, dar în special guvernul, să furnizeze maximă eficiență. E o eficiență de care are nevoie în primul rând partidul de guvernare, or pentru țară lucrurile mari nu se fac în câteva luni. Acum, pe ultima sută de metri, cu siguranță se dorește să se impulsioneze anumite procese, să se transmită un mesaj puternic că uite noi suntem cei mai eficienți, iar unde nu există eficiență - intervenim și o asigurăm. ”
Volnițchi admite că pe lângă Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari ar mai putea fi doi miniștri care își vor pierde fotoliile...
Volnițchi admite că pe lângă Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari ar mai putea fi doi miniștri care își vor pierde fotoliile, însă din alte motive. Ei ar urma să fie încadrați în campania electorală a partidului cu sarcina de a candida în circumscripții uninominale. Comentatorul crede că nu ar fi pentru prima dată când un ministru este retras și pus apoi în slujba partidului, amintind de situația lui Vladimir Cebotari, fost ministru al justiției, actualmente vicepreședinte de partid. Deși în aparență a plecat de la minister cu notă proastă dată de succesorul său Alexandru Tanase, sprijinită indirect de premierul Filip, Cebotari în realitate a fost avansat într-o poziție mult mai apropiata de Plahotniuc.
Analistul Corneliu Ciurea spune că în lista celor care s-au confruntat cu critici mai figurează ministra educației Monica Babuc, ministrul apărării Eugen Sturza, dar și Tudor Ulianovschi, de la externe. Totuși, crede analistul politic, este puțin probabil să asistăm la o amplă remaniere, nu vor fi mai mult de trei schimbări, spune politologul. Corneliu Ciurea insistă ca e vorba despre corecții la nivel de guvern, și nicidecum o stratagemă cu bătaie electorală:
„Nu cred că este o mișcare cu miză electorală. Cauza principală ține de crearea unui cabinet gestionabil de către prim-ministrul Filip. Eu cred că și premierul încearcă să facă presiuni, inclusiv asupra partidului, pentru a-și asigura cumva confortul într-un cabinet care, se prea poate, fie într-o formulă deplină, fie parțială, să fie instalat și după alegeri. Domnul prim-ministru vrea să-și consolideze poziția.”
Mai mulți observatori se mai întreabă care e rostul menținerii lui Iurie Leancă în fotoliul de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană din moment ce Partidul Democrat a anunțat o revizuire a direcției strategice de dezvoltare în care opțiunea proeuropeană nu mai este una definitorie, fiind înlocuita cu opțiunea „pro-Moldova”. De altfel, și în cazul acestei rocade operate cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, democrații au invocat nevoia de a răspunde dorințelor exprimate de populație.