A fost reținut medicul care i-a administrat anestezie femeii decedate într-un salon de frumusețe din Chișinău

Ecaterina Maniuc este suspectată că i-a administrat anestezie unei femei, care a murit în timpul unor proceduri medicale de modelare a corpului, prestate la un salon din Chișinău, care activa în baza unei autorizații pentru proceduri non-medicale.

Autoritățile au reținut vineri, 7 februarie, medicul anestezist Ecaterina Maniuc, cercetată într-un dosar penal deschis după decesul Liubei Babuțchi într-un salon de frumusețe din Chișinău, care ar fi activat fără autorizațiile corespunzătoare.

Procurorii au inițiat un dosar penal pentru practicarea ilegală a medicinii, fapt care a dus, din imprudență, la decesul victimei. Anestezista riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, conform codului penal, a confirmat pentru Europa Liberă purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, care a precizat că procurorii urmează să ia o decizie privind măsura preventivă „în termenul prevăzut de lege”.

Maniuc, fosta șefă a secției de anesteziologie și terapie intensivă la spitalul clinic al Ministerului Sănătății, este suspectată că i-a administrat anestezia generală Liubei Babuțchi, care ar fi decedat din cauza șocului anafilactic. Dar rezultatele expertizei medico-legale încă nu au fost anunțate de autorități.

Babuțchi a murit pe 30 ianuarie, în timpul unor proceduri estetice de remodelare corporală la un salon de frumusețe din capitală, deținut de ucraineanca Irina Borodkina, cunoscută drept Dr. Serebrova. Imediat după decesul clientei, Borodkina a părăsit teritoriul R. Moldova prin punctul de trecere Palanca, îndreptându-se spre Ucraina.

Salonul nu avea autorizație pentru proceduri medicale

După decesul femeii, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus pe 5 februarie că saloanele de înfrumusețare „nu fac parte din domeniul sănătății”, iar activitatea lor nu este reglementată de Ministerul Sănătății. Potrivit ei, aprobarea activității acestor saloane se face ca și în cazul altor afaceri - plăcintării, cabinete de manichiură, frizerii și oricare alte servicii pentru care e necesară doar o autorizare sanitară eliberată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

La rândul său, ANSP susține că a eliberat salonului autorizația de funcționare în anul 2023, pentru genul de activitate „prestări servicii de înfrumusețare și întreținere corporală”, adică proceduri de îngrijire și înfrumusețare non-invazive (non-medicale), precum cosmetologie cu și fără afectarea tenului, masaj facial și corporal, curățarea facială, epilare cu ultrasunet.

ANSP a spus că pentru domeniul medical de activitate, care are drept scop acordarea unor servicii de tratament și înfrumusețare a corpului uman prin metode invazive, nu a eliberat cabinetului cosmetologic acte permisive.

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) a transmis că, de fapt, ANSP a eliberat două autorizații salonului: cea pentru servicii de înfrumusețare și alta pentru comercializarea cu amănuntul al produselor cosmetice.

CNPC susține că procedura de remodelare corporală la care a apelat Babuțchi reprezintă o intervenție chirurgicală. Pentru a o practica legal, salonul trebuia acreditat de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te