Luni, 19 august, elevii au susținut examenul la Istoria românilor și universală. Marți, 20 august, va avea loc examenul la Matematică, iar miercuri, 21 august, elevii vor susține examenele la limba de instruire - Limba și literatura română sau Limba și literatura rusă. Sesiunea suplimentară se va încheia cu examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi. Rezultatele examenelor vor fi afișate la 26 august.
Ministerul Educației de la Chișinău a anunțat, în premieră, o nouă sesiune suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu, după ce a constatat că, la prima rundă, în unele instituții de învățământ, rata de promovare a examenelor pentru elevii din clasa a IX-a a fost de numai 30%. La prima sesiune suplimentară din perioada 1-4 iulie au participat circa 3000 de elevi.
„Am văzut în unele raioane o reducere a promovabilității de până la 60%. Deci, practic, în unele raioane, fiecare al patrulea copil nu a reușit să susțină examenul din clasa a IX-a”, a explicat ministrul Dan Perciun, citat de postul public de televiziune Moldova 1. „Mai dăm o șansă elevilor să facă față”, a spus oficialul.
După sesiunea suplimentară de examen de la începutul lunii iulie au rămas restanțieri la matematică 1401 de elevi, față de 326 în sesiunea de anul trecut; la istoria românilor și universală - 340 de elevi restanțieri, comparativ cu 97 în sesiunea precedentă; iar la limbă și literatura română - 179 de restanțieri, comparativ cu 55 în sesiunea din anul 2023.
- Te-ar putea interesa și: La examenele de clasa a IX-a, aproape ca la Bacalaureat. Ce reguli noi vor fi impuse, explică ministrul Educației
Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30.000 de elevi în perioada 3-13 iunie.
În acest an, Ministerul Educației a implicat, în premieră, circa 600 de voluntari care au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că, în pofida acestui fapt, în unele instituții au fost înregistrate nereguli, motiv pentru care vor fi înăsprite condițiile de desfășurare a examenelor de clasa a IX-a. Astfel, în anul 2025, examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre raionale de examene după modelul celor de bacalaureat. Lucrările vor fi evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion, așa cum se practica anterior.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te