A început demolarea controversatului monument al Armatei Roșii din Bulgaria

Muncitori dezmembrând Monumentul Armatei Sovietice din Sofia, în dimineața zilei de 13 decembrie.

Partea cea mai înaltă a monumentului, adică brațul unui soldat sovietic cu mitraliera îndreptată  către cer, a fost tăiată cu o noapte înainte. 
 

Muncitori tăind brațul întins către cer al statuii principale, pe 12 decembrie.

Autoritățile spun că monumentul din Sofia va fi demolat cu totul până la Crăciun.
 

Monumentul Armatei Sovietice a fost instalat în 1954. Trecuse un deceniu de când Armata Roșie intrase în Bulgaria fără opoziție. Țara balcanică își declarase neutralitatea după ani de aliniere cu Germania nazistă.

Un muncitor se pregătește să taie partea din monument care înfățișează brațul unui soldat sovietic ridicând deasupra capului mitraliera, 12 decembrie.

Complexul care glorifică Armata Roșie din centrul Sofiei a fost mult timp subiect de controverse.

Porțiunea cea mai de sus a fost îndepărtată de pe coloana centrală la 13 decembrie.

Aducând în discuție monumentele comemorative sovietice bine îngrijite din Viena, Bratislava și Berlin, unii bulgari se întreabă de ce monumentul din Sofia trebuie să fie demolat.

Un bărbat care susține înlăturarea monumentului afișează o pancartă pe care scrie „Scoateți Rusia din Bulgaria”.

Nu puțini sunt bulgarii care au considerat de-a lungul ultimelor decenii că monumentul este o insultă la adresa memoriei bulgarilor care au suferit în timpul regimului comunist susținut de Uniunea Sovietică.

Demonstranții pro-ruși protestează pe 12 decembrie împotriva iminentei mutări a monumentului.

Poliția a înconjurat monumentul cu panouri de protecție, înainte de demolarea acestuia pe 12 decembrie.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, monumentul a devenit un subiect politic fierbinte și a fost vandalizat în mod repetat, adesea cu mesaje de susținere a Ucrainei.

Muncitorii demolând monumentul pe 13 decembrie. 

După ce monumentul va fi complet demontat, secțiuni ale lui vor fi mutate într-un depozit al statului, urmând să fie expuse publicului.

În Sofia, capitala Bulgariei, a început, în noaptea de 12 decembrie, demolarea unui impunător monument din epoca comunistă, după luni de lupte juridice și având ca fundal temerile că înlăturarea acestuia va provoca tulburări.